2015. szeptember 5., szombat

Francia sertésborda



Hozzávalók
 A Francia burgonyához:

  • 1 kg burgonya 
  • 3 db főtt tojás 
  • 3 dkg vaj 
  • 1 púpozott evőkanál liszt 
  • 2,5 dl tej 
  • 2 db tojás 
  • 2 dl tejföl 
  • bors, só, reszelt szerecsendió 


A sertésbordához:

  • 60 dkg sertéskaraj 
  • 4 dkg liszt 
  • 1 mokkáskanál paradicsompüré 
  • 0,5 dl fehérbor 
  •  
 A tetejére:
  • 10 dkg reszelt sajt 
  • 2 dkg vaj 


A tepsi kenéséhez,szórásához:



  • olaj, zsemlemorzsa 
Elkészítés
  1. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és felkarikázzuk. A főtt tojásokat ugyancsak karikákra vágjuk.
  2.  A vajat felolvasztjuk, a lisztet megforrósítjuk benne, azután a tejet apránként hozzáadjuk és kevergetve addig főzzük, míg mártásszerűen megsűrűsödik. A tűzről levéve a tojások sárgáját meg a tejfölt beledolgozzuk, megborsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk. 
  3. A burgonyát meg a tojást lazán ebbe a mártásba keverjük, majd a masszát kikent, morzsával megszórt sütőedénybe töltjük. A tetejét elsimítjuk, reszelt sajttal megszórjuk. Végül vajat morzsolunk rá és sütőben, 180 fokon megsütjük. 
  4. A karajt 8 egyforma szeletre vágjuk, enyhén kiverjük és megsózzuk. Utána lisztben megforgatjuk, az olajon a szeletek mindkét oldalát megsütjük. Amikor készek, lecsöpögtetve, letakarva félrerakjuk. 
  5. Visszamaradó zsírjában a paradicsompürét 1-2 percig pirítjuk, kevés liszttel megszórjuk és néhány percig annyi vízzel forraljuk, hogy híg mártás sűrűségű legyen. 
  6. Utána a húsra szűrjük, a borral ízesítjük és lefedve puhára pároljuk. Tálaláskor a rakott burgonyával kínáljuk.




Nincsenek megjegyzések: