2015. november 23., hétfő

Mákos guba torta


Hozzávalók

A mákos gubához:

  • 12 db vajas kifli
  • 1 l tej
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor 
  • 15 dkg darált mák
  • 1 nagyobb citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 10 dkg mazsola (elhagyható)

A krém hozzávalói:

  • 4 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 8 dkg cukor 
  • 4 dl tej
  • 15 dkg vaj

A tetejére:

  • 3 dl habtejszín
  • 1 evőkanál porcukor 
  • 1 csomag zselatinfix
  • egy kevés egész  mák

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a mákos gubát. A kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáadjuk a citromhéjat, a szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz vegyítjük. Ráöntjük a kiflikarikákra, és várunk kicsit, míg a kifli felveszi a folyadékot.
  2. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
  3. A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet. Először egy keveset merünk belőle a tojássárgás keverékhez (hőkiegyenlítés), majd a többit is hozzáadjuk, és sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd a vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük.
  4. A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfixszel, és habzsák segítségével halmokat nyomunk belőle a torta tetejére. Díszítésnek megszórjuk mákkal.
Elkészítési idő: 70 perc
Mennyiség: 4 - 6 főre
Költség: Kb.1500 Ft


Nincsenek megjegyzések: