2012. január 23., hétfő

Mézeskalács karácsonyfa díszek,házikó


Hozzávalók
a tésztához:


15 dkg méz
7 dkg vaj
2 tojás
15 dkg porcukor
4 tk.mézesfűszer
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
2 ek.víz  (a kakaósba mehet 4 is)
50 dkg finomliszt (ebből lehet 2 dkg kakaópor, ha barna tésztát szeretnék)
 


A mézet lassú tűzön a vajjal összekeverjük hűlni hagyjuk. A tojásokat a porcukorral fűszerrel, szódabikarbónával, vízzel összekeverjük a robotgéppel, beleöntjük a mézes vajat és a lisztet is. Összedolgozzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.Másnap a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 4 mm vastagra és különböző kiszúró formákkal kiszaggatjuk.A karácsonyfa díszeket sütés előtt gyufa végével kilyukasztjuk. A házikót előre elkészített sablon alapján vágjuk ki a tésztából.A figurákat 1 cm távolságban helyezzük el egymástól,mert sülés közben kissé megnőnek.Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 10-15 percig sütjük.A mézeskalács akkor sült készre,amikor a széle épp kezd halványan pirulni.Kihűlésig ne nyúljunk hozzá,mert sérülékeny.A porcukrot átszitáljuk,hogy ne legyenek benne szemcsék.
A robotgép habverőjével elkezdjük keverni a tojásfehérjét, közben apránként adjuk hozzá a cukrot, és a citromlét is beleöntjük.A massza kifehéredik, megnő a térfogata. Nem lesz szükség az összes cukorra, csak annyit tegyünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.A mázat vastag nejlonzacskóba töltsük,úgy sarkán ollóval picire vágott lyuk nem tágul ki díszítés közben.
    az írókához:
    • 1 tojásfehérje
    • 20 dkg porcukor
    • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
    • 1 teáskanál 
    • citromlé  / ecet                                                                                                                             

    Nincsenek megjegyzések: