Hozzávalók
a tésztához:
15 dkg méz
7 dkg vaj
2 tojás
15 dkg porcukor
4 tk.mézesfűszer
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
2 ek.víz (a kakaósba mehet 4 is)
50 dkg finomliszt (ebből lehet 2 dkg kakaópor, ha barna tésztát szeretnék)
A mézet lassú tűzön a vajjal összekeverjük hűlni hagyjuk. A tojásokat a porcukorral fűszerrel, szódabikarbónával, vízzel összekeverjük a robotgéppel, beleöntjük a mézes vajat és a lisztet is. Összedolgozzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.Másnap a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 4 mm vastagra és különböző kiszúró formákkal kiszaggatjuk.A karácsonyfa díszeket sütés előtt gyufa végével kilyukasztjuk. A házikót előre elkészített sablon alapján vágjuk ki a tésztából.A figurákat 1 cm távolságban helyezzük el egymástól,mert sülés közben kissé megnőnek.Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 10-15 percig sütjük.A mézeskalács akkor sült készre,amikor a széle épp kezd halványan pirulni.Kihűlésig ne nyúljunk hozzá,mert sérülékeny.A porcukrot átszitáljuk,hogy ne legyenek benne szemcsék.
A robotgép habverőjével elkezdjük keverni a tojásfehérjét, közben apránként adjuk hozzá a cukrot, és a citromlét is beleöntjük.A massza kifehéredik, megnő a térfogata. Nem lesz szükség az összes cukorra, csak annyit tegyünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.A mázat vastag nejlonzacskóba töltsük,úgy sarkán ollóval picire vágott lyuk nem tágul ki díszítés közben.
- 1 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál
- citromlé / ecet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése