2012. február 3., péntek

Zsemle rozslisztel


Hozzávalók
25dkg teljes őrlésű rozslisztet
25dkg teljes őrlésű búzalisztet      keverőtálba teszünk,
1cs szárított élesztővel                 gondosan elvegyítjük,
2tk sót
1ek étolajat
 kb.375ml langyos vizet              adunk hozzá és az egészet gyúrófejjel ellátott keverőgéppel először a
                                                  legalacsonyabb ,majd a legmagasabb fokozaton  simára eldolgozzuk.
                                                  Meleg helyre téve addig kelesztjük,amíg láthatóan megnagyobbodik,majd
                                                  a tálból kivesszük és újra átgyúrjuk.A tésztából 12 kerek zsemlét formázunk
                                                  ezeket papírral bélelt sütőlemezre tesszük és meleg helyen újra addig        
                                                  kelesztjük,amíg megnagyobbodnak.
                                                  A zsemlék tetejét  keresztbe 1cm mélyen bevágjuk,
1 tojássárgáját
1ek vízzel                                   felverünk,

                                                  ezzel a zsemléket megkenjük,
mákkal
köménymaggal 
szezámmaggal
tökmaggal                                  megszórjuk.
Felső/alsó lángon                       175-200c (előmelegítve).
Légkeveréses sütőnél                 150-180c (előmelegítés nélkül).
Gázsütőnél                                 3-4-es fokozat (előmelegítve)
Sütési idő                                   20-30 perc



Nincsenek megjegyzések: