2012. június 11., hétfő

Kovászos uborka


Hozzávalók: 5 l-es üveghez
3 kg uborka
1 csokor kapor
2-3 szál torma
4-5  gerezd fokhagyma ( lehet akár 1 fej is )
2-3 db babérlevél
10 szem egész fekete bors
kb.2 és fél-3 l víz
 literenként  4 dkg só ( 1 evőkanál )
1 nagy szelet kenyér  ( megpirítva )
Elkészítés:
Az ép,lehetőleg egyforma nagyságú uborkákat alaposan megmossuk,mind két végüket levágjuk,majd végeiknél behasítjuk.Az üveg aljára fél csokor kaprot,és babérlevelet teszünk.Erre állítjuk az uborkákat és közéjük fokhagyma gerezdeket,tormát,és az egész fekete borsot rakunk.Az uborka tetejére a másik fél csokor kaprot és egy nagy vastag szelet pirított kenyeret helyezünk.Az üveget teleöntjük langyos sós vízzel,kistányérral lefedjük és a napra ( vagy meleg helyre ) tesszük.3-4 nap alatt a leve megzavarosodik,az uborkák pedig sárgás színűek lesznek.Az uborkákat átszedjük egy tiszta üvegbe,vagy tálba a levét rászűrjük és hűtőszekrénybe tesszük.Pár nap alatt fogyasztjuk el,mert az uborkák hamar megpuhulnak.

Nincsenek megjegyzések: