2015. november 23., hétfő

Birsalmasajt



Hozzávalók
  • birsalma
  • 1 kg gyümölcspéphez  60 dkg cukor
  • citromlé
  • dióbél,mandula
Elkészítés
  1. A szép birsalmákat jól megmossuk negyedekbe vágjuk,kicsumázzuk,majd annyi vízben amennyi ellepi puhára főzzük.Ekkor a levet leszűrjük róla.A gyümölcsöt átpasszírozzuk vagy botmixerrel lepépesítjük és lemérjük.
  2. Az átpasszírozott gyümölcsöt visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett olyan sűrűre főzzük,hogy keverés közben a lábas alja látható legyen.Hozzáadjuk a szükséges mennyiségű cukrot,és nagy lángon kevergetve még 10 - 15 percig főzzük.
  3. Ekkor rakhatunk bele félbe vágott dióbelet vagy mandulát.Esetleg kevés citromlével ízesítjük.
  4. Tetszés szerinti formákat ( pl: őzgerinc ) alufóliával kibélelünk és ebbe öntjük a gyümölcsfőzetet.Két - három napig formában hagyjuk.Ezután zsírpapírral bélelt tepsire borítjuk,és 2 - 3 hétig száraz, langyos helyen tartjuk - közben forgassuk,nehogy megpenészesedjen az alja -, amíg a külseje egészen megszárad.
  5. Ha, megszáradt,becsomagoljuk.Vékony szeletekre vágva,csemegének fogyaszthatjuk,illetve süteményekbe is felhasználhatjuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 4 - 6 fő
Költség: kb. 1000 Ft.

Nincsenek megjegyzések: