Hozzávalók 24 szelethez:
Tészta:
- 1 dl tejföl
- 1dkg élesztő
- 1 db tojássárga
- 25 dkg finomliszt
- 12,5 dkg vaj / margarin
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csipet só
- diónyi vaj / margarin a forma kikenéséhez
Töltelék:
- 10 dkg mazsola
- 3 evőkanál rum
- 1 db citrom
- 25 dkg darált mák
- 12,5 - 12,5 dkg porcukor
- 1/4 -1/4 kávéskanál őrölt fahéj,és őrölt szegfűszeg
- 1,5 dl tej
- 5 dkg vaj / margarin
- 50 dkg túró
- 2 db tojás
- 1 dl tejföl
- 1 tasak vaníliás pudingpor
Elkészítés:
- A tésztához meglangyosítjuk a tejfölt,majd elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és tojássárgájával.Eldolgozzuk a lisztben a vajat / margarint,tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval,majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt,és összegyúrjuk.Cipót formálunk belőle,letakarjuk,és fél órát pihentetjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket:A mákkrémhez a mazsolát forróvízzel leöblítjük,lecsepektetjük,és meglocsoljuk a rummal.A citrom héját lereszeljük,levét pedig kinyomkodjuk,és átszűrjük.
- A mákot összekeverjük 12,5 dkg porcukorral,szegfűszeggel,fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.A tejet felforraljuk vajjal / margarinnal mákhoz adjuk,és jól összekeverjük,és 1 percig főzzük ( a mikróban ).Hagyjuk kihűlni,majd hozzáadjuk a rumos mazsolát.
- A túrókrémhez a túrót áttörjük.A tojásokat ketté választjuk,a fehérjéket kemény habbá verjük,a sárgájukat pedig habosra keverjük 12,5 dkg porcukorral.hozzáadunk 2 ek. citrom lét,tejfölt,a pudingport és a túrót,végül a tojáshabot.
- A sütőt előmelegítjük 180 c-ra.Egy közepes méretű ( kb. 25 x 30 cm -es ) tepsit kibélelünk sütőpapírral.Lisztezett munkalapon kinyújtjuk a tésztát,a tepsibe terítjük,a széleken egy kissé felmagasítjuk,és villával megszurkáljuk.Egyenletesen elkenjük rajta a mák - majd a túrókrémet.
- Középső bordamagasságon 1 órát sütjük.Ha nagyon pirulna a teteje alufóliával lazán letakarjuk,de át kell sülnie ( tűpróba ).A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni,majd sütőpapírostul vágódeszkára emeljük,és kisebb szeletekre - rombuszokra vágjuk tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése