2015. július 5., vasárnap

Tejes zsemle




Hozzávalók ( 10 db )

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 3,5 dl tej 
  • fél teáskanál cukor
  • 3,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 - 2 dkg szezám,len.köménymag,és mák
Elkészítés
  1. A lisztet egy nagy tálba tesszük és rászórjuk a sót.A tejet a cukorral megmelegítjük és feloldjuk  benne az élesztőt,és a liszthez adjuk.Majd,beletesszük az egy evőkanál étolajat.Mindebből kemény,rugalmas tésztát gyúrunk.Meghintjük lisztel és letakarva 2 órát kelesztjük.
  2. A magvakat külön - külön lapos tányérra szórjuk.A megkelt tésztát egy kis lisztel jól átgyúrjuk. Kb. 10 db mandarin méretű kerek zsemlét formázunk a tésztából,majd zsírpapírral kibélelt sütőlemezre téve,a zsemléket keresztbe bevágjuk és 30 percig pihentetjük.
  3. Sütőt közben 200 fokra melegítjük.Sütés előtt a zsemléket tejjel lekenjük és különböző magvakat szórunk rá,majd hideg vízzel lepermetezzük.Légkeveréses sütőben 20 - 25 perc alatt arany sárgára sütjük.




Nincsenek megjegyzések: