2015. július 5., vasárnap

Tejes kifli - sós - köményes




Hozzávalók

  • 25 dkg rétesliszt
  • 30 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő vagy 3 kávéskanál porélesztő
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1/2 evőkanál (2 teáskanál) finom só
  • 4 dkg nem meleg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál olívaolaj (ebből 1 a dagasztáshoz)

Elkészítés

  1. A lisztet átszitáljuk és fészket készítünk a közepében. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukrot, felöntjük 0,5-1 dl langyos tejjel és megfuttatjuk az élesztőt. Kb. 15 perc alatt. Hozzáadjuk az összes hozzávalót egy evőkanál olívaolaj kivételével és összeállítjuk a tésztát. 10 percig letakarva pihentetjük. Rácsorgatjuk az olívaolajat és könnyedén, de alaposan megdagasztjuk. 10 percig, szép fényesre, bársonyosra. Duplájára kelesztjük kb. egy óra alatt.
  2. Ekkor könnyedén átgyúrjuk, majd 3 részre osztjuk a tésztát és cipót formázunk belőlük. Kettőt lefedve félreteszünk, egyet pedig kinyújtunk 2-3 mm vastagra. 6 részre osztjuk, és még egyszer átmegyünk rajta egyenként a nyújtófával.
  3. A tészta cikkeket a szélesebb végétől szorosan feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Félretesszük kelni. Már vesszük is elő a következő cipót és nyújtjuk.
  4. Amikor az első adag kifli jó 30 percig kelt, akkor bemelegítjük a sütőt 170 C fokra, az még úgy 15 perc. Megkenjük a kifliket tejjel, megszórjuk durva szemű sóval és köménnyel, megfújjuk alaposan hideg vízzel, és betesszük a sütőbe. 22 percig sütötjük őket.
  5. Könnyű, finom, belül foszlós, kívül ropogós kiflik lesznek.

Ebből a tésztából zsemléket is készíthetünk.


 


A recept eredete:Nem vagyok mesterszakács



Nincsenek megjegyzések: