2015. június 20., szombat

Muszaka








Hozzávalók
  • 2 db padlizsán (kb. 1 kg)
  • 3 db közepes cukkíni
  • 1 kg burgonya
  • 50 dkg paradicsom
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek napraforgó olaj (+ a sütéshez)
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 140 g sűrített paradicsom
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • oregánó ízlés szerint
  • bazsalikom ízlés szerint
  • friss rozmaring vagy borsika fű
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 db tojás

Besamel mártás

  • 15 dkg reszelt edami sajt
  • 2 db tojássárgája
  • 8 dkg vaj
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 7 dl tej
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
  1. A zöldségeket jól megmossuk,padlizsánt hosszú szeletekre vágjuk,a cukkíniket felkarikázzuk és grillserpenyőben kevés olajon megsütjük. 
  2. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk.
  3. A paradicsomot szintén karikára vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk.
  4. Elkészítjük a húsos ragut: a 3 ek olajban a hagymákat megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst, és kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket: cukrot, bazsalikomot, oregánót, sót és borsot.
  5. Fedő nélkül még 10-15 percig élénk tűzön addig pirítjuk, ameddig a leve teljesen elfő. Amikor kihűlt, összedolgozzuk egy darab tojással.Időközben elkészítjük a besamelt.
  6. Végül összeállítjuk az ételt: a sütőt 200 fokra előmelegítjük, 1 ek olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit. Az aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsánnal.Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a cukkíni következik. Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön. A megmaradt besamel mártással zárjuk a rétegezést.
  7. A forró sütőben kb. 50 percig sütjük. Tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk, majd kockára vágva tálaljuk.
  8. Besamel: A vajban sárgára pirítjuk a lisztet, és simára keverjük a forró tejjel. Mérsékelt tűzön, sűrűsödésig főzzük, majd langyosra hűtjük. Ízlés szerint a fűszereket is hozzáadjuk: sót, borsot, szerecsendiót, majd a 2 tojássárgáját, és végül a reszelt sajtot.
Elkészítési idő: kb. 70 perc
Mennyiség: 6 fő
Költség: kb. 2800 ft


Nincsenek megjegyzések: