2012. április 24., kedd

Aranygaluska vanília sodóval



50dkg lisztből,3dl tejből,8dkg cukorból,3dkg élesztőből,3db tojássárgájából,8dkg vajból,kevés sóval,reszelt citromhéjjal kelt tésztát készítünk.
Ha megkelt,lisztezett nyújtódeszkára öntjük,ujjnyi vastagságúra nyújtjuk,majd lisztbe mártott dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.A tésztadarabokat egyenként langyos vajban mártjuk,és mély tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük.Darált diót,törött fahéjat,kristálycukrot és mazsolát összekeverünk,ezzel minden sort meghintünk.Ezután langyos helyen 35-40 percig lassan kelesztjük,majd közepesen meleg sütőben,világospirosra sütjük.A sütő melege egyenletes legyen.Abban az esetben,ha a sütő a tészta tetejét megbarnítaná és a tészta belül még  nyers lenne ( ezt a tésztába szúrt hurkapálcikával vagy villával próbálhatjuk ki ), alufóliával takarjuk le,és lassú tűznél süssük tovább.Ha tészta teljesen megsült,könnyen elválik a tapsi oldalától.Vaníliasodóval tálaljuk.
Vaníliasodó
6dl tejet 2db tojássárgájával elkeverünk,adunk hozzá 10dkg cukrot és 2 púpozott kiskanál lisztet.Gőz fölött habzásig verjük.Ezután a tojások keményre vert habját és 1cs vaníliás cukrot teszünk bele. A vaníliasodót készíthetjük liszt helyett vanília pudingból is.

Nincsenek megjegyzések: