2019. május 13., hétfő

Rakott zöldbab












Hozzávalók:
  • 50 dkg darált hús
  • 50 dkg zöldbab
  • 15 dkg rizs
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • ízlés szerint só, őrölt feketebors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 db tojás
  • 10 dkg trappista sajt reszelve


Elkészítés:

  1. A zöldbabot alaposan megmossuk majd a végeit levágjuk, és felszeleteljük két-három centis darabokra. Tegyük fel sós vízben, és puhára pároljuk körülbelül 15 perc alatt. A rizst meleg vízben megmossuk lecsöpögtetjük kevés olajon átforrósítjuk, de nem pirítjuk meg, és felöntjük 3 dl forró vízzel. Ízesítjük sóval 1 kis fej vöröshagymával. Nagy lángra téve addig kavarjuk amíg elforr, ekkor takaréklángra téve fedő alatt keverés nélkül puhára pároljuk.
  2.  A vöröshagymát apróra vágjuk, majd kevés zsíron megdinszteljük. Tegyük rá a darált húst, és állandóan kevergetve, fehéredésig sütjük nagyobb lángon. Sóval, borssal, pirospaprikával, nyomjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, és öntsünk a húsra annyi vizet, hogy az ellepje. A pörköltet is pároljuk puhára. Ha minden hozzávaló elkészült, a rizst és a pörköltet összekeverjük ezután következhet a rétegezés.
  3. Egy tűzálló edényt kenjünk ki kevés zsírral. Az aljára tegyük a zöldbab felét majd az összekevert rizses pörkölt felét, ezután a tejfölt elkeverjük a tojással pici sóval, rákenjük szintén a felét. Így sokkal ízletesebb és zaftosabb lesz a rakottas, mint ha csak a tetejére tennénk.Majd jöhet a másik fele rizses pörkölt, ezután ismét zöldbab. Azon oszlassuk el egyenletesen a maradék tejfölt, és a tetejét szórjuk meg reszelt sajttal.Tegyük a rakottast előmelegített sütőbe, és 200 fokon süssük meg körülbelül 25 perc alatt.
  4. Tálaláskor is tehetünk még tejfölt az elkészült rakott zöldbabra. Úgy még ellenállhatatlanabb lesz.  

Nincsenek megjegyzések: