Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 50 dkg zöldbab
- 15 dkg rizs
- 2 db vöröshagyma
- 1 ek pirospaprika
- ízlés szerint só, őrölt feketebors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy pohár tejföl
- 1 db tojás
- 10 dkg trappista sajt reszelve
Elkészítés:
- A zöldbabot alaposan megmossuk majd a végeit levágjuk, és felszeleteljük két-három centis darabokra. Tegyük fel sós vízben, és puhára pároljuk körülbelül 15 perc alatt. A rizst meleg vízben megmossuk lecsöpögtetjük kevés olajon átforrósítjuk, de nem pirítjuk meg, és felöntjük 3 dl forró vízzel. Ízesítjük sóval 1 kis fej vöröshagymával. Nagy lángra téve addig kavarjuk amíg elforr, ekkor takaréklángra téve fedő alatt keverés nélkül puhára pároljuk.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, majd kevés zsíron megdinszteljük. Tegyük rá a darált húst, és állandóan kevergetve, fehéredésig sütjük nagyobb lángon. Sóval, borssal, pirospaprikával, nyomjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, és öntsünk a húsra annyi vizet, hogy az ellepje. A pörköltet is pároljuk puhára. Ha minden hozzávaló elkészült, a rizst és a pörköltet összekeverjük ezután következhet a rétegezés.
- Egy tűzálló edényt kenjünk ki kevés zsírral. Az aljára tegyük a zöldbab felét majd az összekevert rizses pörkölt felét, ezután a tejfölt elkeverjük a tojással pici sóval, rákenjük szintén a felét. Így sokkal ízletesebb és zaftosabb lesz a rakottas, mint ha csak a tetejére tennénk.Majd jöhet a másik fele rizses pörkölt, ezután ismét zöldbab. Azon oszlassuk el egyenletesen a maradék tejfölt, és a tetejét szórjuk meg reszelt sajttal.Tegyük a rakottast előmelegített sütőbe, és 200 fokon süssük meg körülbelül 25 perc alatt.
- Tálaláskor is tehetünk még tejfölt az elkészült rakott zöldbabra. Úgy még ellenállhatatlanabb lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése