2019. május 13., hétfő

Sodort rétes










Hozzávalók:

Tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 1 db kicsi tejföl
  • 1 db tojás
Rátét:
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott zsír vagy vaj
Tetejére:
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 2 ek olvasztott zsír
Töltelék:

Barackos - Túros  / 2 rúdhoz /
  • 25 dkg túró
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2db tojássárgája
  • 3 ek búzadara
  • 3 ek cukor
  • 1 db vaníliás cukor
  • 1 db hámozott őszibarack befőtt / apró kockákra vágva /
Almás - mákos  / 2 rúdhoz /
  • 25 dkg darált mák
  • 3 db alma
  • 10 dkg nádcukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1.5 dl tej
  • 1 ek búzadara
  • fél citrom reszelt héja
Elkészítés:

Tészta:
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kisodorjuk. Az olvasztott zsírt és a lisztet összekeverjük és rákenjük a tésztára. A hosszanti szélétől feltekerjük mint a beiglit,majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen benne a zsír.
  2. A tekercset 4 részre osztjuk, és egyenként vékony lappá nyújtjuk. Bármilyen töltelékkel tölthetjük / almás , mákos, meggyes, túrós.....stb.
  3. Tekerjük fel és sütés elött kenjük rá a tejfölös tojásos zsiradékot.Forró sütőben 200 fokon 20- 25 percig sütjük  / aranybarnára / majd amikor kihűlt megszórjuk porcukorral és szeletelve tálaljuk. A tepsibe zsírpapírt teszünk és erre helyezzük a réteseket, így sütjük.
  4. Barackos -túrós réteshez a hozzávalókat jól összekeverjük.
  5. Az almás-mákos réteshez a mákot felfőzzük a tejben a cukorral és a mazsolával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, végül összekeverjük a reszelt almával és búzadarával. (A mák őrlésétől is függ, hogy mennyi tejet vesz fel: ha nagyon finomra van őrölve, több tej kell hozzá.) Az alma levét is csak akkor nyomjuk ki, ha túlságosan lédús.

Nincsenek megjegyzések: