2012. október 31., szerda

Csokolédé torta ( 12 szelet )




Hozzávalók:
5 dkg + egy kevés hideg vaj
7,5 dkg liszt
3 + 5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek kakaópor
1 tojássárgája + 3 tojás
15 dkg étcsokoládé (70 %-os kakaótartalmú)
15 dkg karamellás csokoládébonbon (pl. Daim)
30 dkg habtejszín
folpak
Az öntethez:
5 ek cukor
5 dkg + 2 ek habtejszín
5 dkg karamellás csokoládébonbon (pl. Daim)
 Elkészítés:
1. A tésztához kivajazunk egy 20 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A robotgép gyúrópálcájával sima tésztává dolgozzuk a lisztet a felkockázott vajjal, 3 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a kakaóval és a tojássárgájával, majd kézzel is átgyúrjuk. Folpakba csomagolva kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
2. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, és a tortaformába helyezzük. Villával párszor megszurkáljuk, majd 12-15 percre a sütőbe tesszük. Kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
3. A csokoládét apróra vágjuk, és vízgőz fölött felolvasztjuk. A bonbonokat felaprítjuk.
4. Az egész tojásokat habosra verjük a maradék cukorral. Hozzáadjuk a folyékony csokoládét, és elkeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a bonbonokat, és óvatosan beleforgatjuk a csokoládés-tojásos masszát. A tortaformában lévő tésztára simítjuk, és legalább 6 órára mélyhűtőbe rakjuk.
5. A karamellöntethez karamellizálunk 5 ek cukrot. Felöntjük 5 dkg habtejszínnel, és kis lángon addig főzzük, amíg a karamell feloldódik benne.
6. A csokoládéöntethez apróra vágjuk a bonbonokat. Felmelegítünk 2 ek tejszínt, és felolvasztjuk benne a bonbonokat.
7. A jégkrémtortát a hőmérséklettől függően 15-30 perccel a tálalás előtt kivesszük a fagyasztóból. Kissé hagyjuk felengedni, majd felszeleteljük, és az öntetekkel tálaljuk.

Recept forrás:Ínyenc

Nincsenek megjegyzések: