2012. november 14., szerda

Fehér pisróta

Hozzávalók:
  • 7 db tojás fehérje
  • 1 kevés citromlé
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg liszt (finom)
  • 5 dkg vaj
  • 1 ízlés sz. citromhéj
  • 1 ízlés sz. vaníliás cukor
Elkészítés: A tojásfehérjét kevés (1 mokkáskanálnyi) citromlé hozzáadásával félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot is, s addig verjük, amíg szép fényes, síma és kemény lesz a hab. Ekkor óvatosan, ugyancsak apránként adagolva hozzákeverjük a lisztet, az olvasztott vajat, a citromhéjat és a vaníliás cukrot. Hosszúkás, magas formában lassú tűznél kell sütni. Kihűlés után citrom / csoki / diómázzal lehet bevonni.

Fehér piskóta 2.

Hozzávalók:
  • 1 tojásfehérje,
  • 2 dkg cukor,
  • 3 dkg liszt,
  • 1.5 dkg vaj,
  • vaníliás cukor
Elkészítés: A készítmény alapja a tojásfehérje. A maradék tojásfehérje gazdaságos felhasználása. (A hozzávalók mennyisége 1 tojásfehérjéhez vannak megadva, ha több tojásfehérjénk van, értelemszerűen a többi hozzávalóból is több kell.) A tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, amivel még tovább, fényesre verjük. Beleszitáljuk a lisztet és végül a langyosra olvasztott, és lehűtött vajjal könnyen elkeverjük. Egy őzgerinc- vagy hosszúkás formát kivajazunk, liszttel behintjük. Beleöntjük a tésztát, és világosra sütjük. Deszkára borítva hűtjük, majd szeletekre vágjuk. Készíthetünk hozzá bármilyen tortakrémet, amivel megtöltjük, és kívül is azzal vonjuk be.

Nincsenek megjegyzések: