2012. november 25., vasárnap

kevert tészta alaprecept

(kuglófhoz, gyümölcskenyérhez, egyéb hasonló őzgerincformás, magvas-gyümölcsös süteményekhez)

Hozzávalók:

250 g Rama
200 g cukor
1 csipet só
5 tojás
Kb. 50 ml tej
1 tasak  Vaníliacukor
500 g liszt
1 tasak sütőpor
Előkészítés:

A sütőformát kivajazzuk, lisztezzük.

Elkészítés:
A lágy margarint, a porcukrot és a vaníliacukrot egy keverőedényben konyhai robotgéppel habosra keverjük. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a tejet. A liszttel elkeverjük a sót és a sütőport, majd a masszához adjuk, és csomómentesre dolgozzuk. A tésztát a sütőformába öntjük, tetejét elsimítjuk.
A sütőformát a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb.: 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-40 perc (formától függően)
A megsült süteményt sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:
Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kuglófformához elegendő.
Kisebb formánál felezhetjük a mennyiséget, de 1 tasak vanillincukrot, 3 tojást és 3 csapott teáskanál sütőport veszünk hozzá.
A tésztát megváltoztathatjuk, amennyiben 150 g reszelt csokoládét, 150 g őrölt mogyorót vagy 250 g jól lecsöpögtetett meggyet adunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések: