(piskótához, piskótatekercshez)
Hozzávalók:
4 db tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
Előkészítés:
A lisztet átszitáljuk. A 24 cm-es tortaformát kivajazzuk, az alját sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét a cukor 1/3 részével, a sárgáját pedig a maradék cukorral habosra keverjük. A tojássárgája habjához hozzáadjuk a tojásfehérje felvert habját, majd fakanállal belekeverjük a lisztet, miközben az edényt lassan forgatjuk. Óvatosan a szélétől a közepe felé haladva keverjük a masszát, hogy a fehérjehab ne törjön össze. Majd a masszát a tortaformába öntjük, elsimítjuk, a széleknél a forma széléig felhúzzuk a tésztát, így a közepe kissé homorú marad. Ez azért szükséges, mert sütés közben a tészta felülete túlságosan domború lenne.
Alsó- és felsősütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb.25-35 perc
Tipp:
A járulékos anyagokat (pl. citromhéj, különböző magvak, stb.) a lisztel összekeverve adagoljuk a tésztához. A vizet a tojássárgájával verjükk fel. A megolvasztott zsiradékot kézmelegre hűtve csurgatjuk a tésztába a liszt belekeverése után.
Piskótatekercs készítése:
Ha piskóta tekercset készítünk, a tojássárgájához adjunk felverés előtt 4 evőkanál vizet.
A tésztát 30x40 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
Alsó- és felsősütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8 perc
Hozzávalók:
4 db tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
Előkészítés:
A lisztet átszitáljuk. A 24 cm-es tortaformát kivajazzuk, az alját sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét a cukor 1/3 részével, a sárgáját pedig a maradék cukorral habosra keverjük. A tojássárgája habjához hozzáadjuk a tojásfehérje felvert habját, majd fakanállal belekeverjük a lisztet, miközben az edényt lassan forgatjuk. Óvatosan a szélétől a közepe felé haladva keverjük a masszát, hogy a fehérjehab ne törjön össze. Majd a masszát a tortaformába öntjük, elsimítjuk, a széleknél a forma széléig felhúzzuk a tésztát, így a közepe kissé homorú marad. Ez azért szükséges, mert sütés közben a tészta felülete túlságosan domború lenne.
Alsó- és felsősütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb.25-35 perc
Tipp:
A járulékos anyagokat (pl. citromhéj, különböző magvak, stb.) a lisztel összekeverve adagoljuk a tésztához. A vizet a tojássárgájával verjükk fel. A megolvasztott zsiradékot kézmelegre hűtve csurgatjuk a tésztába a liszt belekeverése után.
Piskótatekercs készítése:
Ha piskóta tekercset készítünk, a tojássárgájához adjunk felverés előtt 4 evőkanál vizet.
A tésztát 30x40 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
Alsó- és felsősütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése