2012. november 25., vasárnap

Kevert élestős tészta alaprecept

(kuglófhoz)

Hozzávalók:
500 g liszt
100 g porcukor
100 g Rama
1 tasak  Instant Élesztő
3 dl tej
10 g só
4 db tojássárgája

Ízlés szerint kakaó, mazsola, citromhéj és Vaníliáscukor

Előkészítés:

Előkészítjük a hozzávalókat, átszitáljuk a lisztet az élesztővel. A sót tejben feloldjuk, a formát kivajazzuk.

Elkészítés:
Egy edényben a margarint kikeverjük, hozzáadjuk a porcukrot, és habosra keverjük. Ezután egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat. További keverés közben hozzáadagoljuk az ízesítőanyagokat (vanillincukor, citromhéj, stb.), a tejben feloldott sót, az élesztővel elkevert lisztet és a szükséges folyadékot.
A tésztát keveréssel simára dolgozzuk, amikor hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, befejezzük a keverést. Az elkészített tészta felületét liszttel meghintjük, ruhával letakarjuk, és 20-30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát egyszer átgyúrjuk, majd rövid kelesztés után dolgozzuk fel. Formába tesszük, vagy kiszúrjuk, attól függően, hogy mit készítünk belőle.
A kialakított tészta kelesztését olyan helyen végezzük, ahol a tésztát nem éri hűvös légáramlat, ezért kelesztés közben letakarjuk tiszta konyharuhával.
A kialakított tésztát rövid ideig kelesztjük, majd megsütjük.

Sütés: 180-200 °C hőmérsékletű sütőben sütjük.
A sütés ideje a sütemények nagyságától függően 25-60 perc lehet.

Tipp:

Ha kakaóval szeretnénk ízesíteni a kuglóf egyik felét, akkor kelesztés után két részre bontjuk a tésztát. Az egyik feléhez adunk ízlés szerint kakaót (kb. 1 evőkanállal), majd a tészta visszalazításához egy kis tejet adunk. A mazsolát is ekkor keverjük bele a tésztába. A mazsolát előre beáztatni egy kevés rumos vízbe.
Nagyon fontos, hogy sütés után a formával együtt, fejjel lefelé hagyjuk kihűlni a tésztát. Amint kihűlt, kivehetjük a formából

Nincsenek megjegyzések: