2012. november 26., hétfő

Égetett tészta alaprecept

(képviselőfánkhoz, Eckler fánkhoz, tortalap készítéséhez)

Hozzávalók:

150 ml víz
30 g Rama
1 csipet só
100 g búzaliszt25 g  Étkezési keményítő
4 tojás (közepes méretű)

Előkészítés:

A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:

A Ramát a vízzel és a sóval egy főzőedényben felolvasztjuk. A lisztet és az étkezési keményítőt egy adagban hozzákeverjük, és alacsony tűzőn addig keverjük, míg a tészta egy gombóccá összeáll, és elválik az edény falától (kb. 1-2 perc). Majd a tűzről levéve 4 tojást egyenként (ettől lesz majd üreges a tészta belseje) a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán a tésztához keverjük. Akkor jó, ha nehezen cseppen le a habverőről. Hagyjuk kihűlni. A tésztát nyomózsákba töltjük. A sütőpapírra kisebb halmokat nyomunk, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. A tepsit egy kicsit meglocsoljuk vízzel, hogy legyen elég gőz.

Alsó- és felsősütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40-45 perc

Tortalapnak:

A kapcsos sütőformát (kb. 26 cm átmérőjű) kivajazzuk, az alját sütőpapírral béleljük. A tésztát 3 részre osztjuk, elsimítjuk a sütőforma alján, a sütő középső részébe toljuk, és megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 200 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4-5. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc

A megsült tésztalapot azonnal sütőrácsra helyezzük, majd hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések: