(sós aprósüteményekhez)
Hozzávalók:
500 g liszt
300 g Rama
20 g só
150 ml tejszín
3 db tojássárgája
Előkészítés:
A lisztet leszitáljuk. A tojásokat szétválasztjuk. Sütéshez használhatunk tiszta vagy sütőpapírral borított tepsit, esetleg sütőlemezt.
Elkészítés:
A margarint szétmorzsoljuk a liszttel, majd a tojássárgájával elkevert tejszínnel összedolgozzuk a tésztát. A sót a tejszínben feloldva vagy átszitálva tesszük a tésztába.
A meggyúrt tésztát 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk. Attól függően, hogy mit készítünk a tésztából, felületét megkenhetjük tojással, megszórhatjuk reszelt sajttal. Hideg helyen pihentetjük a tésztát, majd vágással vagy kiszúrással formázzuk a süteményt. Ezután tepsibe vagy sütőlemezre tesszük, megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10-25 perc (Tészta vastagságától, nagyságától függően.)
Tipp:
A gyúrt omlós sós tésztát lazíthatjuk élesztővel is a megadott recepthányadhoz 1 g élesztőt számolunk. A tészta térfogata kissé megnő, könnyebb, lazább lesz a sütemény, de hamarabb kiszárad.
Hozzávalók:
500 g liszt
300 g Rama
20 g só
150 ml tejszín
3 db tojássárgája
Előkészítés:
A lisztet leszitáljuk. A tojásokat szétválasztjuk. Sütéshez használhatunk tiszta vagy sütőpapírral borított tepsit, esetleg sütőlemezt.
Elkészítés:
A margarint szétmorzsoljuk a liszttel, majd a tojássárgájával elkevert tejszínnel összedolgozzuk a tésztát. A sót a tejszínben feloldva vagy átszitálva tesszük a tésztába.
A meggyúrt tésztát 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk. Attól függően, hogy mit készítünk a tésztából, felületét megkenhetjük tojással, megszórhatjuk reszelt sajttal. Hideg helyen pihentetjük a tésztát, majd vágással vagy kiszúrással formázzuk a süteményt. Ezután tepsibe vagy sütőlemezre tesszük, megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10-25 perc (Tészta vastagságától, nagyságától függően.)
Tipp:
A gyúrt omlós sós tésztát lazíthatjuk élesztővel is a megadott recepthányadhoz 1 g élesztőt számolunk. A tészta térfogata kissé megnő, könnyebb, lazább lesz a sütemény, de hamarabb kiszárad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése