2013. február 1., péntek

Pozsonyi kifli

Hozzávalók:
Tészta:
  • 40dkg liszt
  • 20dkg vaj vagy 15dkg zsír
  • 10dkg porcukor
  • csipet só
  • 1dkg friss élesztő
  • 1dl tej
  • 1 tojássárga
Töltelék:
  • 15dkg cukor
  • 1dl tej
  • 25dkg darált dió vagy mák
Lekenéshez:1-2db tojás

  1. Tészta:A lisztet,a vajat vagy zsírt,kevés sót és a porcukrot elmorzsoljuk.Hozzáadjuk az 1 dkg élesztőt 1dl tejben feloldva,1tojássárgáját és esetleg tejet,hogy jól gyúrható tészta legyen.Jól kidolgozzuk, fél órát pihentetjük,majd vékonyra nyújtjuk,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszurkáljuk.1 evőkanál dió vagy máktölteléket kenünk a tésztára.Felcsavarva hosszúkás kifliket formálunk belőle.
  2. Helyezzük őket sütőpapíros tepsire, kenjük le őket tojássárgájával ( egyformán mindenhol, különben nem lesz szép ). Tegyük őket hűvös, szellős helyre , és hagyjuk megszáradni.
    Hűtőszekrénybe ne tegyük, mert ott nem fog száradni a tojás a tetején, és nem lesz majd szép márványos a kiflink!
    Kb. másfél óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, kenjük le őket tojásfehérjével. Szintén kb. másfél órát kell száradnia,cserepesednie. 
  3. Töltelék:A cukrot a tejben felfőzzük kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük,majd a darált dióval vagy mákkal összekeverjük.

    Előmelegített sütőben, 180 – 190 fokon, kb. 10 perc alatt arany barnára sütjük.





Nincsenek megjegyzések: