2013. február 12., kedd

Narancsos csokoládés gyümölcskenyér

Hozzávalók: 
  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg liszt
  • 2 púpozott evőkanál kakaópor
  • 2 kávéskanál mézes fűszer ( elmaradhat)
  • 5dkg cukrozott narancshéj
  • 5dkg apróra vágott étcsokoládé
  • +1 evőkanál liszt
  • a formához vaj és liszt
  • a tetejére porcukor vagy 10 dkg olvasztott csokoládé  (elmaradhatnak)
Elkészítés:(egy 30 x 11 cm-es gyümölcskenyérformához)
  1. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, a formát kikenjük és lisztezzük.
  2. Habosra keverjük a tojásokat a cukorral (legalább 10 percig keverjük),majd hozzáadjuk a reszelt narancshéjat. 
  3. Ezután fakanállal hozzákeverjük a tejfölt majd  a sütőporos,mézeskalács fűszeres liszttel elvegyített kakaóport is. 
  4. A cukrozott narancshéjat és az apró kockára vágott csokoládét átforgatjuk az egy evőkanál liszttel, és így adjuk a masszához. A formába töltjük és 40-45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  5. A dobozban hagyjuk kihűlni, így nem szárad ki. Ezután fóliával takarva hűvös helyen tároljuk. Szépen szeletelhető. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral, vagy bevonhatjuk olvasztott csokoládéval.

Tipp: ha van két dobozformánk, érdemes mindjárt dupla adagot készíteni. Kihűlés után folpackba és nejlonba csomagolva fagyasztható, váratlan vendég esetén jól jöhet. Szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni.
Cukrozott narancshéj helyett mehet bele bármilyen aszalt gyümölcs, dió, mandula, mazsola, amit szeret a család.

Nincsenek megjegyzések: