2011. május 19., csütörtök

Brokkolikrémleves bevert tojással és mandulával

Hozzávalók:
50dkg friss brokkoli ( lehet mirelit is )
5dkg vaj
1csapott kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1-1 csipetnyi őrölt szerecsendió és ételízesítő
1-1dl tejföl és főzőtejszin
A bevert tojáshoz:

1ek 10%-os ecet
5 egész szem fekete bors
1db babérlevél
4db tojás
A tetejére: 
5dkg vékony lapocskára szelt mandula
Elkészítés
  1. Lábosban a vajat fölolvasztjuk,a megtisztított brokkolit hozzáadjuk,1 perc alatt megfuttatjuk,majd kb. 1 liter vízzel fölengedjük.( A víz felét tejjel is helyettesíthetjük. )
  2.  Sóval,borssal,szerecsendióval és ételízesítővel fűszerezzük,nagy lángon fölforraljuk.Ezután lefedjük,kis lángon kb. 10 percig főzzük,majd kissé hűlni hagyjuk,és turmixoljuk.
  3.  A lábasba visszaöntjük,végül a tejszínnel simára kevert tejföllel dúsítjuk. 
  4. A bevert tojáshoz kb. 1 liter vizet fölforralunk,kissé megsózzuk,ecettel,borssal,babérlevéllel ízesítjük.
  5. A tojásokat egyenként,egy a főzővízbe merített merőkanálba ütjük,és és kis lángon addig főzzük,amíg a tojásfehérje teljesen megkocsonyásodik.Főzés közben  a fehérjét óvatosan a tojássárgájára igazítjuk.A vízből kiemeljük ,lecsöpögtetjük,majd rögtön a leveses tányérba rakjuk. 
  6. Közben a mandulát  zsiradék nélkül megpirítjuk.Tálaláskor a levest a bevert tojásokra merjük,majd pirított mandulával megszórjuk.
         A levest pirított kenyérkockával is tálalhatjuk.
                                                                                                                                                                                 


Nincsenek megjegyzések: