2011. május 23., hétfő

Rakott kel

Hozzávalók: 
2dl ( kb. 20dkg ) rizs
1szép fej ( 1,4kg ) kelkáposzta
2 közepes vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
4ek olaj
70dkg darált hús
1mk őrölt bors
1ek pirospaprika
1csapott evőkanál majoránna
2ek tejfől
2db tojás
Tetejére:
10dkg liszt
10dkg vaj
2,5dl tej
1-2db tojássárgája
2dl tejfől
10-15dkg trappista sajt
ízlés szerint só,bors,szerecsendió
Tepsi kikenéséhez:
2ek olaj
Tálaláshoz:
tejfől
Elkészítés: 
  1. A rizst átválogatjuk,megmossuk majd a forrásban lévő vízbe szórjuk.Kissé meg sózzuk,lefödve kis lángon puhára pároljuk. 
  2. A kelkáposztát kitorzsázzuk,leveleire bontva megmossuk,majd enyhén sós vízben 10 percig főzzük.Utána leszűrjük,jól lecsöpögtetjük. 
  3. A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk,finomra aprítjuk.Az olajon a hagymát megfonnyasztjuk,majd a fokhagymát is megfuttatjuk rajta.
  4. A húst hozzáadjuk,kevergetve,közepes lángon 10 percig pirítjuk.1 kiskanál sóval,a borssal,pirospaprikával meg a majoránnával fűszerezzük.Kissé hűlni hagyjuk,majd a puha szintén kihűlt rizzsel ,a tejföllel meg a tojásokkal összedolgozzuk. 
  5. Egy kb. 28x33-as magas falú tepsit kiolajozunk,a kellevelek felét egyenletesen beleterítjük.A húsos rizses masszát ráhalmozzuk,végül a maradék kellel beborítjuk. 
  6. A tetejére besamelt készítünk:megfuttatjuk a vajban a lisztet,s ha egy kicsit megsárgul lassan feleresztjük forró tejjel és sűrű krémmé főzzük.Belekeverünk 1-2 tojássárgáját és lassan a 2dl tejfölt.Ízlés szerint sóval,borssal,szerecsendióval fűszerezzük.
  7. A káposzta tetejére tesszük és sajttal megszórjuk előmelegített sütőben közepes lánggal kb.50 percig sütjük.Kockákra vágva  tejföllel meglocsolva tálaljuk.


















Nincsenek megjegyzések: