2011. május 18., szerda

vadcseresznye - cseresznyebefőtt

Hozzávalók: 
  
cseresznye ,vadcseresznye
szirup: 1 liter vízhez  40dkg  cukor
  
Elkészítés

  •  A feldolgozásra szánt cseresznye szárát óvatosan eltávolítjuk.Vigyázzunk,mert ha szárral  együtt a gyümölcshúsából is kiszakítunk egy darabot,a megsérült cseresznye a feldolgozás közben megreped,elpuhul.
  • A szár eltávolítása után a gyümölcsöt 1 - 2 óráig hideg vízben áztatjuk.Ez idő alatt a felületre tapadt szennyeződés fellazul és az esetleg férges gyümölcsökből a " kukacok " előjönnek.Az áztatás befejezése után a cseresznyét vízzel bőségesen leöblítjük. 
  • A tiszta cseresznyét üvegekbe rakjuk.Az üvegek alját a tenyerünkhöz ütögetve a gyümölcsök elhelyezkedését segítjük,hogy a szemek elég sűrűn legyenek,de ne sérüljenek meg.
  •  A felöntőlé készítésekor minden liter vízhez  40dkg cukrot adunk.Az oldatot felforraljuk,a keletkezett habot eltávolítjuk,lehűtjük és csak ezután öntjük az üvegekbe rakott  gyümölcsökre.
  •  Felöntés után az üvegeket godosan lezárjuk,hideg vízbe helyezzük és lassan ( kb, 10 - 15 perc alatt ) gyöngyöző forrásig ( 85-90 c -ig ) melegítjük.
  • Ezt a hőmérsékletet  8 - 10 percig tartjuk,majd a hőkezelésre használt edényt tiszta ruhákkal letakarjuk,körülgöngyöljük,és a vizet a benne lévő befőttel együtt lassan hagyjuk kihűlni. 
  •  Ezt a receptet évek óta használom,mert tartósítószer mentes.A befőttet hűvös-hideg helyen tároljuk,így évekig eltartható.Meleg helyen könnyen megforrhat.
 

Nincsenek megjegyzések: