2011. május 19., csütörtök

Szilvabefőtt

Hozzávalók:
 szilva
 szirup:1liter vízhez 30dkg cukor + literenként 6-7dkg cukor
 Elkészítés
  1.  A szilvát többször,válogatott,bő vízben megmossuk.mosás után a gyümölcs szárát kézzel eltávolítjuk úgy,hogy a gyümölcsöt ne sértsük meg.
  2.  A szártalanítás után szilvát egy nagyobb tűvel több helyen megszurkáljuk.Így a felöntőlé a gyümölcsöt jobban átjárja.Ezután a gyümölcsöt bő vízben újból átmossuk.
  3.  A tiszta megszurkált szilvát előfőzzük.Az előfőzéshez minden liter vízhez 30dkg cukrot számítunk.Az oldatot felforraljuk,a szilvát szűrőkanálba téve,óvatosan átmelegítjük. 
  4. A szakaszosságon azt értjük,hogy amikor a cukoroldat 60-70c-os,a szilvát szűrőkanállal egy pillanatra belemártjuk.Egy kis várakozási idő után,miközben a szirup tovább melegszik,a szilvát ismét belemerítjük.Ezt 3-4 megismételjük,így a szilva fokozatosan melegszik át és nem reped fel.Az utolsó bemártás,a szilva érettségi fokától függően 1-3 percig tarthat.
  5. A jól átmelegített szilvát vízben előmelegített üvegekbe töltjük.
  6. Közben a cukoroldathoz literenként 6-7dkg cukrot adunk,felforraljuk és az üvegekbe rakott szilvára öntjük.3-4 perc múlva a cukoroldatot a szilváról leöntjük,ismét felforraljuk,és lobogó forrón visszaöntjük a szilvára.Ezután az üvegeket lezárjuk,majd szorosan egymás mellé rakva,tiszta ruhákkal letakarva hagyjuk kihűlni.( száraz duntszt )
Íme egy újabb remek recept tartósítószer nélkül.Igaz ugyan egy kicsit macerás,de megéri elkészíteni.Ezt is mint a cseresznyebefőttet hűvös helyen tároljuk.


Nincsenek megjegyzések: