Hozzávalók
A kalácsot párom édesanya készítette mely nagyon finom reggelire vajjal vagy akár jammal fogyasztva.
- 1kg liszt
- 25dkg ráma
- 3.5dl tej
- 8dkg só
- 10dkg cukor
- 1cs vaníliás cukor
- 3db tojássárgája + 1db a kalácstetejének megkenésére
- 3dkg élesztő
- 1db citrom
- zsír a tepsi kikenéséhez
- Elkészítjük a kovászt.2 evőkanál lisztet,1 evőkanál kristálycukrot,kb.1dl langyos tejet és az élesztőt jól összekeverjük.A liszt közepébe beleöntjük a kovászt,kevés lisztet szórunk rá,konyharuhával letakarjuk és meleg helyre állítjuk.Negyedóra elteltével a kovász többszörösére nő,és ezután hozzáadjuk a cukrot,vaníliás cukrot,3 tojássárgáját,reszelt citromhéjat,a sót,és folyamatosan adagolva,összegyúrjuk langyos tejjel.A tészta akkor jó,ha elválik az edény falától és a kezünktől.Ekkor hozzádagasztjuk a meglangyosított margarint és a tésztát elfelezzük.Az egyik felét félre tesszük a másik felébe 2dkg kakaóport teszünk.Jól kidolgozzuk.
- A tésztákat gömbölyűre alakítjuk,majd mindegyiket külön edényekbe helyezzük.Konyharuhával letakarjuk,és langyos helyen kelesztjük.Amikor a tészta többszörösére nőtt,átgyúrjuk.
- A tésztákat külön téglalap alakúra kinyújtjuk,egymásra téve / fehér alul kakaós felül / feltekerjük.A kizsírozott tepsibe helyezett kalácstésztát tojássárgájával megkenjük,langyos helyen még 10-15 percig kelesztjük,majd megsütjük.
A kalácsot párom édesanya készítette mely nagyon finom reggelire vajjal vagy akár jammal fogyasztva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése