2011. június 4., szombat

Kakaós kalács

Hozzávalók
  • 1kg liszt
  • 25dkg ráma
  • 3.5dl tej
  • 8dkg só
  • 10dkg cukor
  • 1cs vaníliás cukor
  • 3db tojássárgája + 1db a kalácstetejének megkenésére
  • 3dkg élesztő
  • 1db citrom
  • zsír a tepsi kikenéséhez
 Elkészítés
  1.  Elkészítjük a kovászt.2 evőkanál lisztet,1 evőkanál kristálycukrot,kb.1dl langyos tejet és az élesztőt jól összekeverjük.A liszt közepébe beleöntjük a kovászt,kevés lisztet szórunk rá,konyharuhával letakarjuk és meleg helyre állítjuk.Negyedóra elteltével a kovász többszörösére nő,és ezután hozzáadjuk a cukrot,vaníliás cukrot,3 tojássárgáját,reszelt citromhéjat,a sót,és folyamatosan adagolva,összegyúrjuk langyos tejjel.A tészta akkor jó,ha elválik az edény falától és a kezünktől.Ekkor hozzádagasztjuk a meglangyosított margarint és a tésztát elfelezzük.Az egyik felét félre tesszük a másik felébe 2dkg kakaóport teszünk.Jól kidolgozzuk.
  2. A tésztákat gömbölyűre alakítjuk,majd mindegyiket külön edényekbe helyezzük.Konyharuhával letakarjuk,és langyos helyen kelesztjük.Amikor a tészta többszörösére nőtt,átgyúrjuk.  
  3. A tésztákat külön téglalap alakúra kinyújtjuk,egymásra téve / fehér alul kakaós felül / feltekerjük.A kizsírozott tepsibe helyezett kalácstésztát tojássárgájával megkenjük,langyos helyen még 10-15 percig kelesztjük,majd megsütjük.

A kalácsot párom édesanya készítette mely nagyon finom reggelire vajjal vagy akár jammal fogyasztva.

Nincsenek megjegyzések: