Hozzávalók ( 6 rúd )
- 1kg liszt
- 20dkg vaj
- 15dkg zsír
- 60dkg cukor
- 1dkg élesztő
- 2db tojás
- 2dl tej
- fél dkg só
- 40dkg mák
- 40dkg dió
- 1cs fahéj
- fél citrom
- 4dkg mazsola
Elkészítés
- A lisztet ,a vajat, a zsírt és 8dkg porcukrot deszkán elmorzsolunk.
- Egy dkg élesztőt gyengén cukros,langyos tejben felfuttatunk,és a tésztához vegyítünk.Tezsünk bele egy egész tojást,sót,jól összegyúrjuk,majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük.
- Utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk,cipókká formáljuk,és mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk.Hármat mákos,hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy,hogy a sűrű tölteléket egészen a tészta széléig kenjük,a két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk,és a rudakat gyengén zsírozott tepsibe tesszük,nem túl közel egymáshoz.A tetejüket tojássárgájával lekenjük és fél óráig meleg helyen tartjuk,azután tojásfehérjével kenjük meg,és most hideg helyre tesszük addig,amíg a tojás megszárad ( megrepedezik ),majd a tetejét villával megszurkáljuk.
- Mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük.Ugyanezen mennyiségből készíthetünk 25-25 mákos és diós kiflit is.
- Máktöltelék:26dkg cukorból 2,5dl vízzel szirupot főzünk,és leforrázzuk vele a mákot,majd belekeverjük a reszelt citromhéjat és egy késhegynyi fahéjat.A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
- Diótöltelék:22dkg cukorból 2dl vízzel szirupot főzünk,és az őrölt dióra öntjük.Teszünk bele késhegynyi fahéjat,citromhéjat és 4dkg mazsolát.A tölteléket szintén hidegen kenjük a tésztára .Ügyeljünk arra, hogy a töltelék se túl sűrű,se túl híg ne legyen,mert akkor a tészta sütés közben fölreped.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése