2011. június 7., kedd

Mákos & diós beigli

Hozzávalók ( 6 rúd )
  • 1kg liszt
  • 20dkg vaj
  • 15dkg zsír
  • 60dkg cukor
  • 1dkg élesztő
  • 2db tojás
  • 2dl tej
  • fél dkg só
  • 40dkg mák
  • 40dkg dió
  • 1cs fahéj
  • fél citrom
  • 4dkg mazsola
Elkészítés
  1. A lisztet ,a vajat, a zsírt és 8dkg porcukrot deszkán elmorzsolunk.
  2.  Egy dkg élesztőt gyengén cukros,langyos tejben felfuttatunk,és a tésztához vegyítünk.Tezsünk bele egy egész tojást,sót,jól összegyúrjuk,majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük.
  3.  Utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk,cipókká formáljuk,és mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk.Hármat mákos,hármat diós töltelékkel töltünk meg  úgy,hogy a sűrű tölteléket egészen a tészta széléig kenjük,a két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk,és a rudakat gyengén zsírozott tepsibe tesszük,nem túl közel egymáshoz.A tetejüket tojássárgájával lekenjük és  fél óráig meleg helyen tartjuk,azután tojásfehérjével kenjük meg,és most hideg helyre tesszük addig,amíg a tojás megszárad ( megrepedezik ),majd a tetejét villával megszurkáljuk.
  4. Mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük.Ugyanezen mennyiségből készíthetünk 25-25 mákos és diós kiflit is. 
  5. Máktöltelék:26dkg cukorból 2,5dl vízzel szirupot főzünk,és leforrázzuk vele a mákot,majd belekeverjük a reszelt citromhéjat és egy késhegynyi fahéjat.A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
  6.  Diótöltelék:22dkg cukorból 2dl vízzel szirupot főzünk,és az őrölt dióra öntjük.Teszünk bele késhegynyi fahéjat,citromhéjat és 4dkg mazsolát.A tölteléket szintén hidegen kenjük a tésztára .Ügyeljünk arra, hogy a töltelék se túl sűrű,se túl híg ne legyen,mert akkor a tészta sütés közben fölreped.

Nincsenek megjegyzések: