2014. január 13., hétfő

Diós - mákos beigli




Hozzávalók:
Mák vagy diótöltelék: 2 db 450 g-os beiglihez
  • 120 ml víz
  • 125 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 marék mazsola
  • 210 g darált mák vagy dió
  • 30 g darált háztartási keksz ( édes morzsa )
Tészta:4db félkilós beiglihez
  • 100 ml tej
  • 2 db tojás sárgája
  • 10 g élesztő
  • 520 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 2 csipet só
  • 160 g vaj
  • 100 g mangalica sertészsír
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
Elkészítés
  1. Töltelék:Keverjük össze az édes morzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 240 g-os darabokat. Tehát ez az anyaghányad, két töltelékre elegendő. Ezért készítsük el, egyszer mákkal, másodszor pedig dióval.
  2. Tészta:Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.A tejet, a tojássárgáját,az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük, de nem szükséges felfuttatnunk.
  3. A lisztet és a porcukrot, vaníliás cukrot  összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a reszelt citrom és narancshéjat.Majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének.
  4. Amint a tészta összeállt osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká.
  5. A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a beigliket, buborékmentesen.
  6. Kenjük le a beigliket 2db sárgája és egy darab egész tojás keverékével. Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg tojás fehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt szurkáljuk meg és 200 fokos előmelegített sütőben kb 25- 30 perc alatt süssük készre.
  7. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. A hűvös száraz helyen tárolt beigli 30 napig eltartható.



Nincsenek megjegyzések: