Mák vagy diótöltelék: 2 db 450 g-os beiglihez
- 120 ml víz
- 125 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet fahéj
- 1 marék mazsola
- 210 g darált mák vagy dió
- 30 g darált háztartási keksz ( édes morzsa )
Tészta:4db félkilós beiglihez
- 100 ml tej
- 2 db tojás sárgája
- 10 g élesztő
- 520 g liszt
- 50 g porcukor
- 2 csipet só
- 160 g vaj
- 100 g mangalica sertészsír
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítés
- Töltelék:Keverjük össze az édes morzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 240 g-os darabokat. Tehát ez az anyaghányad, két töltelékre elegendő. Ezért készítsük el, egyszer mákkal, másodszor pedig dióval.
- Tészta:Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.A tejet, a tojássárgáját,az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük, de nem szükséges felfuttatnunk.
- A lisztet és a porcukrot, vaníliás cukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a reszelt citrom és narancshéjat.Majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének.
- Amint a tészta összeállt osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká.
- A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a beigliket, buborékmentesen.
- Kenjük le a beigliket 2db sárgája és egy darab egész tojás keverékével. Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg tojás fehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt szurkáljuk meg és 200 fokos előmelegített sütőben kb 25- 30 perc alatt süssük készre.
- Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. A hűvös száraz helyen tárolt beigli 30 napig eltartható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése