2014. január 13., hétfő

Kapros - túrós rétes

 

 Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 5 dkg zsír
  • 3 dl langyos víz
  • 3 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 dl tejföl
  • 0,5 kg rétesliszt
  • 1 evőkanálnyi ecet
  • só, olaj

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálba, szitáljuk a lisztet,bele tesszük a zsírt, egy tojást, és az egészet keverjük sima masszává. Egy kancsóban oldjuk  fel sót a vízben, és adagoljuk hozzá az ecetet is. Ha ez megvan, apránként adjuk a masszához, akkor vagyunk kész a dagasztással, ha a tészta könnyen nyújtható, és az edény falától is elválik. Miután ezzel végeztünk, csináljunk két-három cipót a tésztából, a tetejüket vékonyan kenjük be olajjal, majd egy deszkán letakarva pihentessük őket körülbelül 40 percig. Ha a tészta már puha és nyújtható, elkezdhetünk  vele dolgozni.

  2. A nyújtáshoz elengedhetetlen egy textildarab, régi terítő vagy konyharuha tökéletes a feladathoz. Szórjuk be alaposan liszttel, aztán először körkörösen lapítsuk ki, majd húzd szét hártyavékonyságúra a tésztát. Akkor jó, ha már átlátszik rajta a terítő mintázata. A tésztát, amikor vékony, már csak a szélén fogjuk meg, majd a fennmaradó vastagabb részeket szedjük le róla, hogy csak a papírvékony felületet töltjük majd a töltelékkel.

  3. Egy tálba szűrőn keresztül törjük  bele a túrót, adjuk hozzá a tejfölt és a maradék tojást, keverjük simára, sózzuk meg, törjük  bele a fokhagymát és a kaprot is, majd ismét keverjük  össze. A kihúzott tésztát nagyon vékonyan kenjük  be olajjal, majd oszlassuk el rajta a tölteléket. Tekerjük  fel a nyers réteseket, majd egy kivajazott tepsiben helyezzük el őket, kenjük le a tetejükre is egy kis olajat, aztán 200 fokra előmelegített sütőben sütjük nagyjából 45 percig.




Nincsenek megjegyzések: