Kapros - túrós rétes
Hozzávalók:
-
25 dkg túró
- 5 dkg zsír
-
3 dl langyos víz
-
3 tojás
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 csokor kapor
-
1 dl tejföl
-
0,5 kg rétesliszt
-
1 evőkanálnyi ecet
-
só, olaj
Elkészítés:
-
Egy nagy tálba, szitáljuk a lisztet,bele tesszük a zsírt, egy
tojást, és az egészet keverjük sima masszává. Egy kancsóban oldjuk fel
sót a vízben, és adagoljuk hozzá az ecetet is. Ha ez megvan, apránként
adjuk a masszához, akkor vagyunk kész a dagasztással, ha a tészta
könnyen nyújtható, és az edény falától is elválik. Miután ezzel
végeztünk, csináljunk két-három cipót a tésztából, a tetejüket vékonyan
kenjük be olajjal, majd egy deszkán letakarva pihentessük őket
körülbelül 40 percig. Ha a tészta már puha és nyújtható, elkezdhetünk
vele dolgozni.
-
A nyújtáshoz elengedhetetlen egy textildarab, régi terítő vagy
konyharuha tökéletes a feladathoz. Szórjuk be alaposan liszttel, aztán
először körkörösen lapítsuk ki, majd húzd szét hártyavékonyságúra a
tésztát. Akkor jó, ha már átlátszik rajta a terítő mintázata. A tésztát,
amikor vékony, már csak a szélén fogjuk meg, majd a fennmaradó
vastagabb részeket szedjük le róla, hogy csak a papírvékony felületet
töltjük majd a töltelékkel.
-
Egy tálba szűrőn keresztül törjük bele a túrót, adjuk hozzá a
tejfölt és a maradék tojást, keverjük simára, sózzuk meg, törjük bele a
fokhagymát és a kaprot is, majd ismét keverjük össze. A kihúzott
tésztát nagyon vékonyan kenjük be olajjal, majd oszlassuk el rajta a
tölteléket. Tekerjük fel a nyers réteseket, majd egy kivajazott
tepsiben helyezzük el őket, kenjük le a tetejükre is egy kis olajat,
aztán 200 fokra előmelegített sütőben sütjük nagyjából 45 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése