Leveshez:
- 80 dkg vegyes csont
- 25 dkg sárgarépa
- 25 dkg fehérrépa
- 5 dkg zeller
- 5 dkg karalábé
- 5 dkg kelkáposzta
- 5 dkg gomba
- 3 dkg zöldborsó
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 g egész fekete bors
- 2 g gyömbér
- ízlés szerint só
Húsgombóc:
- 80 dkg darált sertéshús
- 2 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só,bors ízlés szerint
- 1 - 2 evőkanál búzadara
- 1 l zöldségleves lé
Elkészítés
- Az összevagdalt vegyes csontot jól megmosva fazékba tesszük,és hideg vízzel a tűzhelyre helyezzük.Mikor felforrt habszedő kanállal rögtön leszedjük a habot,mert néhány percnyi főzés után a hab eltűnik,szétporlad és a leves zavaros lesz.
- Lehabozás után egy órával bezöldségeljük,sózzuk fűszerezzük és lassú egyenletes forrással készre főzzük.
- Mikor elkészült lehúzzuk a tűzhelyről,megkóstoljuk,ha kell utána ízesítünk és hagyjuk a levest leülepedni ( kb. 10 - 15 perc).Ezután a levét leszűrjük.
- Közben elkészítjük a húsgombócokat.Az apróra vágott vöröshagymát ,reszelt fokhagymát,a megmosott és apróra vágott petrezselyemzöldet,olajon üvegesre pirítjuk.A darált húshoz adjuk,melyet egy tálba helyezünk,majd hozzáadjuk a tojásokat,a búzadarát,végül ízlés szerint sózzuk borsozzuk és jól összekeverjük.Az 1 liter zöldségleves lében kifőzzük a húsgombócokat majd tálalásnál a tányérba téve ráöntjük a leszűrt csontlevet.A húsgombócokat a leszűrt húslében is kifőzhetjük.
Elkészítési idő:180 perc
Mennyiség:6 - 8 fő
Költség: Kb.2000 forint
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése