2015. február 23., hétfő

Csontleves húsgombóccal


Hozzávalók
Leveshez:
  • 80 dkg vegyes csont
  • 25 dkg sárgarépa
  • 25 dkg fehérrépa
  • 5 dkg zeller
  • 5 dkg karalábé
  • 5 dkg kelkáposzta
  • 5 dkg gomba
  • 3 dkg zöldborsó
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 g egész fekete bors
  • 2 g gyömbér 
  • ízlés szerint só
Húsgombóc:
  • 80 dkg darált sertéshús
  • 2 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só,bors ízlés szerint
  • 1 - 2 evőkanál búzadara
  • 1 l zöldségleves lé
 Elkészítés
  1. Az összevagdalt vegyes csontot jól megmosva fazékba tesszük,és hideg vízzel a tűzhelyre helyezzük.Mikor felforrt  habszedő kanállal rögtön leszedjük a habot,mert néhány percnyi főzés után a hab eltűnik,szétporlad és a leves zavaros lesz.
  2. Lehabozás után egy órával bezöldségeljük,sózzuk fűszerezzük és lassú egyenletes forrással  készre főzzük.
  3. Mikor elkészült lehúzzuk a tűzhelyről,megkóstoljuk,ha kell utána ízesítünk és hagyjuk a levest leülepedni ( kb. 10 - 15 perc).Ezután a levét leszűrjük.
  4. Közben elkészítjük a húsgombócokat.Az apróra vágott vöröshagymát ,reszelt fokhagymát,a megmosott és apróra vágott petrezselyemzöldet,olajon üvegesre pirítjuk.A  darált húshoz adjuk,melyet egy tálba helyezünk,majd hozzáadjuk a tojásokat,a búzadarát,végül ízlés szerint sózzuk borsozzuk és jól összekeverjük.Az 1 liter zöldségleves lében kifőzzük a húsgombócokat majd tálalásnál a tányérba téve ráöntjük a leszűrt csontlevet.A húsgombócokat a leszűrt húslében is kifőzhetjük.

Elkészítési idő:180 perc
Mennyiség:6 - 8 fő
Költség: Kb.2000 forint

Nincsenek megjegyzések: