Tészta:
- 3dkg élesztő
- 3dkg cukor
- 1,5 - 2 dl tej
- 30dkg liszt
- 2csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 2db tojássárgája
- 3dkg vaj vagy margarin1
Mákos töltelék:
- 15dkg darált mák
- 6dkg cukor
- 2csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 3dkg mazsola
- 4 evőkanál tej
Diós töltelék:
- 15dkg darált dió
- 6dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- reszelt narancshéj
- 3dkg mazsola
- 4 evőkanál tej
Túró töltelék:
- 15dkg áttört túró
- 6dkg cukor
- 1-2 evőkanál darált háztartási keksz
- 1 tojássárgája
- reszelt citromhéj
- 3dkg mazsola
Kenéshez:
- 1 db tojás sárgája
Elkészítés
- A szoba hőmérsékletű lisztbe belekeverünk langyos tejjel megkelesztett élesztőt,csipetnyi sót,a,tojások sárgáját,valamint a cukorral,vaníliás cukorral elkevert langyos tejet ( 1,5 - 2 dl ),hogy jó gyenge tésztát kapjunk.Jól kidolgozzuk míg szép sima lesz és hólyagokat vet.Ekkor részletekben lassanként beleöntünk 2 dkg olvasztott vajat vagy margarint és újból simára dolgozzuk.Tetejét meglisztezzük,és meleg helyen lassan megkelesztjük. ( 30 - 40 perc ).
- A töltelékhez való anyagokat külön - külön összekeverjük.
- Tésztát lisztezett deszkára borítjuk,jól gyúrjuk át,és nyújtsuk ki nagy téglalapra,majd vágjuk 3db 15cm széles csíkra.A csíkok közepére halmozzuk a töltelékeket,s tekerjük fel őket.A rudakból laza fonatot készítünk,a két végét nyomjuk össze,és helyezzük zsírral kikent tepsibe,vagy 25 - 28 cm átmérőjű koszorú formába,vagy 2,5 - 3 l - es kuglóf formába.Takarjuk le,és újra megkelesztjük.( 30 - 40 perc ).
- Tetejét kenjük meg olajjal elkevert tojássárgájával,ettől szép fényes lesz.
- Előmelegített 200 c - os sütőbe tegyük ( a sütő aljában tegyünk egy kis forró vizet a gőz miatt ),és 50 - 60 percig sütjük.A formában vagy tepsiben hagyjuk langyosra hűlni kb. 20 percig,utána csúsztassuk rácsra,és ha teljesen kihűlt,akkor szeleteljük.
- Tálaláshoz lapos tálcára tegyük,tetejét hintsük meg nagyon vékonyan porcukorral.
-
Mennyiség:4-6fő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése