2014. május 28., szerda

Töltött kalács

Hozzávalók:
Tészta:
  • 3dkg élesztő
  • 3dkg cukor
  • 1,5 - 2 dl tej
  • 30dkg liszt
  • 2csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 2db tojássárgája
  • 3dkg vaj vagy margarin1
Mákos töltelék:
  • 15dkg darált mák
  • 6dkg cukor
  • 2csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 3dkg mazsola
  • 4 evőkanál tej
Diós töltelék:
  • 15dkg darált dió
  • 6dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • reszelt narancshéj
  • 3dkg mazsola
  • 4 evőkanál tej
Túró töltelék:
  • 15dkg áttört túró
  • 6dkg cukor
  • 1-2 evőkanál darált háztartási keksz
  • 1 tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • 3dkg mazsola
Kenéshez:
  • 1 db tojás sárgája
Elkészítés
  1. A szoba hőmérsékletű lisztbe belekeverünk langyos tejjel  megkelesztett élesztőt,csipetnyi sót,a,tojások sárgáját,valamint a cukorral,vaníliás cukorral elkevert langyos tejet ( 1,5 - 2 dl ),hogy jó gyenge tésztát kapjunk.Jól kidolgozzuk  míg szép sima lesz és hólyagokat vet.Ekkor részletekben lassanként beleöntünk 2 dkg olvasztott vajat vagy margarint és újból simára dolgozzuk.Tetejét meglisztezzük,és meleg helyen lassan megkelesztjük. ( 30 - 40 perc ).
  2. A töltelékhez való anyagokat külön - külön összekeverjük.
  3. Tésztát lisztezett deszkára borítjuk,jól gyúrjuk át,és nyújtsuk ki nagy téglalapra,majd vágjuk 3db 15cm széles csíkra.A csíkok közepére halmozzuk a töltelékeket,s tekerjük fel őket.A rudakból laza fonatot készítünk,a két végét nyomjuk össze,és helyezzük zsírral kikent tepsibe,vagy  25 - 28 cm átmérőjű koszorú formába,vagy 2,5 - 3 l - es kuglóf formába.Takarjuk le,és újra megkelesztjük.( 30 - 40 perc ).
  4. Tetejét kenjük meg olajjal elkevert tojássárgájával,ettől szép fényes lesz.
  5. Előmelegített  200 c - os sütőbe tegyük  ( a sütő aljában tegyünk egy kis forró vizet a gőz miatt ),és 50 - 60 percig sütjük.A formában vagy tepsiben hagyjuk langyosra hűlni kb. 20 percig,utána csúsztassuk rácsra,és ha teljesen kihűlt,akkor szeleteljük.
  6. Tálaláshoz lapos tálcára tegyük,tetejét hintsük meg nagyon vékonyan porcukorral.
  1. Mennyiség:4-6fő
  2. Elkészítési idő:kb.140 perc

Nincsenek megjegyzések: