2015. január 4., vasárnap

Mézes zserbó


Hozzávalók
Tészta:
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál méz
  • 0,5 dl tej
  • 1 kiskanál keserű kakaópor
  • 10 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 45 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
Nyújtáshoz:
  • egy kevés liszt
Krém:
  • 5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl ( 10 dkg ) rétesliszt
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja ( pár csepp leve )
Máz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg margarin
  • 0,5 dl főzőtejszín
Elkészítés
  1. A tésztához valókat a liszt és a szódabikarbóna kivételével tűzálló tálba téve ,majd gőz fölött kb. 15 perc alatt kicsit sűrű enyhén karamellszínű masszává főzzük.
  2. A tűzről levéve azonnal összegyúrjuk a szódabikarbónával elkevert liszttel.Nyomban 4 részre osztjuk,és enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb.23 x 30 cm-es lapokká nyújtjuk.Előmelegített sütőben,( 170c,légkeveréses sütőben 155c ) 5 percig sütjük vigyázva ,mert gyorsan megéghet.A másik 3 lapot ugyan így sütjük meg.
  3. A krémhez a tejet a vaníliás cukorral ízesítve fölforraljuk.A réteslisztet folyamatos keverés közben beleszórjuk,és 4 5 perc alatt sűrűre főzzük,majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A puha margarint először magában,majd a porcukorral keverjük habosra.A tejpépet evőkanalanként beledolgozzuk,majd a hozzáadjuk a reszelt citrom héjat és pár csepp levét.
  5. A kisült lapokat ezzel a krémmel egymásra rétegezzük.A mázhoz valókat 3 - 4 perc alatt simára főzzük,majd a tészta tetejére kenjük.Letakarva legalább 1 éjszakára hűtőbe tesszük,másnap szeleteljük.
Ekészítési idő:180 perc
Mennyiség:4 fő
Költség:Kb.1000 forint

Nincsenek megjegyzések: