2015. január 4., vasárnap

Nyírségi gombócleves



Hozzávalók:
  • 40 dkg borjú comb,vagy lapocka ( esetleg sovány sertéshús )
  • 8 dkg vaj
  • 1 - 1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 1 - 1 darabka zeller,karalábé
  • 10 dkg zöldborsó
  • 15 dkg karfiol
  • 10 dkg gomba
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • 2 db tojássárgája
  • fél citrom leve
Burgonyagombóc:
  • 15 dkg burgonya 
  • 4 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • őrölt bors
  • késhegynyi reszelt szerecsendió
Tetejére:
  • fél csokor petrezselyem
 
Elkészítés
  1. A borjúhúst kockákra vágjuk,és a vaj felén kevergetve fehéredésig sütjük.Közben a sárgarépát,a petrezselyemgyökeret,a zellert meg a karalábét megtisztítjuk,kis kockákra aprítjuk,majd a húshoz adjuk,és néhány percig pirítjuk.1,2 liter vízzel fölöntjük,megsózzuk,fölforraljuk,majd lefödjük,és kis lángon puhára főzzük.
  2. Közben a gombócokhoz a burgonyát héjában megfőzzük,meghámozzuk,és áttörjük.Amikor kihűlt,a lisztel meg a tojással összegyúrjuk,megsózzuk,megborsozzuk,reszelt szerecsendióval fűszerezzük.Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle és a lobogva forró levesbe dobjuk.
  3. A borsót az apró rózsáira szedett karfiolt meg a fölszeletelt gombát is hozzáadjuk,és addig főzzük,míg minden megpuhul.A maradék vajból és lisztből rántást készítünk,a levest ezzel sűrítjük.A tűzről levéve tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk,ha kell utána sózunk,végül citrom levével kellemesen pikánsra ízesítjük.Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Elkészítési idő:95 perc
Mennyiség:4 - 6 fő
Költség: Kb.2500 forint

Nincsenek megjegyzések: