2012. október 15., hétfő

Kókuszkocka
kisebb normál nagyobb

Hozzávalók a piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

Hozzávalók a mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra egy nagy tálban. A lisztet szitáld egy tálba, és keverd el a sütőporral. A tojások fehérjét a sóval verd kemény habbá.
A tojássárgájára szórd rá a liszt felét, majd a tetejére a maradék lisztet, fakanállal óvatosan dolgozd össze, vigyázva, hogy a tojáshab ne törjön össze. Öntsd kivajazott-kilisztezett tepsibe, majd told 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd, míg aranysárga nem lesz.
Amíg sül, készítsd el a mázat. A csokoládét törd össze, majd vízfürdő felett melegítsd össze a vajjal és a tejszínnel. Ha nem lesz elég folyós, egy kevés tejjel felengedheted.
Ha a piskóta már hűlt egy kicsit, kockázd fel, és még langyosan minden oldalát mártsd egy pillanatra a mázba, majd tedd félre pár percre, utána pedig hempergesd meg a kókuszreszelékben.
Recept forrás:Femina

2012. szeptember 9., vasárnap

Diós-csokis süti

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 15 dkg dió
  • 10 dkg csoki
  • 10 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
Ekészítés:
A tojást a vajjal keverd habosra. Szórd bele a porcukrot, keverd simára, és add hozzá a tej felét is. A lisztbe vegyítsd bele a sütőport, és lassan adagold hozzá a tejet, valamint a tojásos masszát.
Ha az egészet simára keverted, akkor öntsd a tésztát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe.
Az egész diókat és a csokit törd durvára, és szórd rá a sütemény tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben addig süsd, míg a tészta teljesen átsül - ezt tűpróbával ellenőrizheted.
Recept forrása:Femina.hu

2012. szeptember 6., csütörtök

Citromkrémes rolád


Hozzávalók:
3 dkg vaj, 4 tojás, 27 dkg cukor, 5 evőkanál tej, 10 dkg liszt, 1cs vaníliaízű pudingpor (5 dl tejhez), 1 kiskanál sütőpor, 7 lap (vagy 21 g színtelen) zselatin, 3/4 dl frissen facsart citromlé, 250 g joghurt, 200 g tejszín
Elkészítés:
1. Megolvasztjuk a vajat. A tojásokat habosra keverjük a robotgép habverőjével, és közben beleszórunk 15 dkg cukrot. A vajat összekeverjük a tejjel, majd a tojásos masszába dolgozzuk. Apránként rászitáljuk és beleforgatjuk a pudingporral meg a sütőporral elvegyített lisztet, és 32 × 39 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10 percig sütjük. 2 ek cukorral meghintett konyharuhára borítjuk, majd a sütőpapír lehúzása után a konyharuha segítségével feltekerjük, és hűlni hagyjuk.
2. Közben hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapot. A citromlevet összekeverjük a maradék cukorral meg a joghurttal. A zselatint kinyomkodjuk, feloldjuk, majd először 3 ek joghurtmasszát vegyítünk bele, azután a maradék joghurthoz adjuk. Rövid időre hűtőbe állítjuk.
3. A tejszínt kemény habbá verjük, és apránként a dermedő krémbe forgatjuk. A tésztalapot kiterítjük, egyenletesen megkenjük a krémmel, és a hűtőbe tesszük, hogy kissé beszívódjon. Óvatosan feltekerjük, és 3 órára visszatesszük a hűtőbe. Végül felszeleteljük, és citromszeletekkel díszítve kínáljuk.
recept forrása:Blikk Nők Konyha






cukkínis tócsi

Hozzávalók:
  • 2 db közepes cukkíni
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  •  liszt
Elkészítés:
  1. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  2. Pár perc után kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a lisztet,,fokhagymát préselve,és ízlés szerint sózzuk,borsozzuk majd fakanállal összekeverjük.
  3. Serpenyőbe kevés olajat teszünk, felforrósítjuk, majd 1 púpozott evőkanál masszát teszünk a serpenyőbe, a kanállal laposra nyomjuk kb. egy fél tenyérnyire, majd mindkét oldalát pirosra sütjük.
  4. tejföllel tálaljuk.

    Tojásos galuska

    Hozzávalók
    galuska:
    • 50dkg liszt ( fele rétes -fele finom liszt )
    • 3 db egész tojás
    • diónyi langyos olaj vagy zsír
    • só,víz  
    Elkészítés:
     A tojást a zsiradékkal elkavarjuk,hozzáadjuk a lisztet,a sót és annyi vizet,hogy a tészta se túl lágy,se kemény ne legyen.Ha könnyű tésztát akarunk készíteni,akkor közvetlenül befőzés előtt keverjük össze,mert állás közben a tészta keményedik.nem szabad sokat keverni,csak annyira,hogy az anyagok összevegyüljenek.A galuska befőzése többféleképpen történik:forró sós vízbe késsel szaggatjuk ki vizezett nyeles vágódeszkáról vagy vizezett lyukacsos galuskaszaggatóra téve,fakanállal kevergetve,átszaggatjuk a tésztát.Akkor van készen,ha feljött a víz tetejére.Leszűrve hideg vízzel leöblítjük és forró zsírba tesszük.
    • 4 db tojás
    • 1dl tej vagy tejföl 
    A tojásokat a tejjel vagy tejföllel felverjük,meg sózzuk,majd ráöntjük a forró galuskára,és folyamatosan keverve megsütjük rajta a tojást.Friss fejes salátával tálaljuk.
















    Raffaello szelet

    Hozzávalók
    Tészta:
    • 6 tojásfehérje
    • 20 dkg kristálycukor
    • 10 dkg liszt
    • 10 dkg kókuszreszelék
    • 1 cs sütőpor
    • margarin, liszt a forma kikenéséhez
    Krém:
    • 6 tojássárgája
    • 2 cs vaníliás pudingpor
    • fél l tej
    • 25 dkg margarin
    • 25 dkg kristálycukor
    • 10 dkg kókuszreszelék
    •  2 mk mandula aroma
    Elkészítés
    Tészta:
    1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és így verjük tovább, míg a cukor el nem olvad.
    2. Mikor ez megtörtént, óvatosan hozzákeverjük a kókuszreszeléket, majd a sütőporos lisztet.
    3. Margarinozott, lisztezett formába töltjük, tűpróbáig sütjük (halvány rózsaszín). A piskótát kihűtjük.
    Krém:
    1. A tejet feltesszük forrni.
    2. A tojások sárgáját összekeverjük a pudingokkal és a cukorral, majd ezt beleöntjük a forró tejbe,és állandó keverés mellett jó sűrű krémmé főzzük.
    3. A pudingot kihűtjük.
    4. A szobahőmérsékleten puhult margarint habosra keverjük  majd hozzáadjuk a mandula aromát a kihűlt pudingot,és végül a kókuszreszeléket. Ezt jó alaposan eldolgozzuk, hogy krémes legyen.
    5. A krémet a piskóta tetejére rákenjük és megszórjuk kókuszreszelékkel,majd  hűtőbe tesszük pár órára dermedni egy kicsit.

     

    2012. augusztus 3., péntek

    Kakaós - mogyorós szelet


    Hozzávalók:
    15dkg porcukor
    15dkg finomliszt
    15dkg rétesliszt
    5dkg kakaópor
    3dkg ráma sütőmargarin
    2,5dl tej
    1cs sütőpor
    1db tojás
    Elkészítés:
    A cukrot,a kakaóport,a rámasütő margarint és az egész tojást jól kikeverjük.
    Hozzáadjuk a tejet,és a sütőporral elkevert lisztet,és még 15 percig keverjük.Majd kikent kilisztezett tepsibe öntjük,és előmelegített sütőbe mérsékelt tűzön sütjük.
    A kihűlt tésztát ketté vágjuk vagy,csak a tetejére kenjük a krémet.Ez attól függ mekkora tepsit használunk.
    Krém:12dkg porcukrot 4db tojássárgájával 1cs vaníliás cukorral,kevés tej hozzáöntése mellett sűrűre főzünk.
    Kihűlés után 15dkg őrölt pörkölt mogyoróval és 12dkg lágyított ráma sütőmargarinnal keverjük össze.
    Az így elkészített krémet most,rákentem a tészta tetejére és tortadarával díszítettem.
    Sütés közben arra gondoltam,hogy ezt a tésztát meglehetne sütni akár őzgerinc formába is.Aztán mint a méteres kalácsot felszelni,a krémmel összeragasztani,ha marad annyi akkor a külsejét is bevonni vele és tortadarával megszórni.Ferdén szeletelni.

    Csokoládés-konyakos szelet


    Csokoládés-konyakos szelet
    Hozzávalók:3 db tojás • 15 dkg vaj • 10 dkg cukor • 20 dkg liszt • 2 tk sütőpor • 10 dkg felaprított étcsokoládé • vaj és liszt a formához • A töltelékhez: 4 dl tejszín • 2 dkg kakaópor • 10 dkg felaprított étcsokoládé • 20 dkg áfonyabefőtt • 1 csomag vaníliás pudingpor • 0,5 dl konyak • csokoládéforgács  Elkészítés:
    1. Keverjük össze a kakaót és a tejszínt, forraljuk fel, és olvasszuk fel benne a csokoládét. Tegyük hűtőbe pár órára.
    2. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá a cukor felével, a sárgájákat pedig keverjük habosra a cukor másik felével és a vajjal. Vegyítsük össze a két masszát. Szitáljuk át a lisztet és a sütőport, majd a csokoládéval együtt forgassuk a tojásos masszába. Simítsuk a tésztát vajjal kikent és liszttel meghintett tepsibe, és süssük 180 fokos sütőben 30 percig. Hagyjuk a formában kihűlni.

    3. Keverjük simára a pudingport 1 dl vízzel. Forraljuk fel a kompótot a lével együtt, adjuk hozzá a pudingport, és folyamatosan kevergetve főzzük 2 percig. Hagyjuk kissé kihűlni, keverjük hozzá a konyakot, majd simítsuk a süteményre. Hagyjuk teljesen kihűlni. Verjük kemény habbá a csokoládés tejszínt, és vonjuk be vele a sütit. Tegyük a hűtőbe dermedni. Csokoládéforgáccsal díszítve tálaljuk.

     Recept forrás:Blikk Nők Konyha

    Joghurtos-sárgadinnyés szelet


    Hozzávalók:
    A tésztához:
    5 db tojás
    20 dkg kristálycukor
    20 dkg finomliszt
    5 dkg kakaó
    A krémhez:
    6 db lapzselatin
    4,5 dl habtejszín
    50 dkg natúr joghurt
    20 dkg narancsdzsem
    2 db sárgadinnye
    citromfű a díszítéshez
    Elkészítés:

    1. Verjük habosra a tojást a cukorral. Szitáljuk bele a kakaóval elkevert lisztet, és óvatosan keverjük össze a masszát. Simítsuk sütőpapírral kibélelt tepsibe, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percre, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni.
    2. Áztassuk a zselatinlapokat hideg vízbe. Ha megduzzadtak, nyomkodjuk ki belőlük a vizet, majd oldjuk fel őket 1 dl meleg tejszínben. A többi tejszínt verjük kemény habbá. Keverjük hozzá a joghurtot és a dzsemet, végül a zselatinos tejszínt is.
    3. Kenjük a krémet a tésztára, és tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Közben a dinnyéket vágjuk félbe. A magos részüket szedjük ki, a gyümölcshúst szeleteljük fel. A süteményt vágjuk kockákra, végül díszítsük a dinnyedarabokkal és citromfűlevelekkel.
    Egy szelet: 1417 kJ/338 kcal

    Recept forrás:Blikk Nők Konyha

    Palacsinta tészta ( 18-20db )

    Hozzávalók:
    25dkg liszt
    3db tojás
    3dl tej
    1tk porcukor
    1ek étolaj
    1 csipet só
    szódavíz ( kb. 2-3dl )
    Elkészítés
    A felütött tojásokat elkeverjük a porcukorral,egy csipet sóval,valamint az egy kanál étolajjal.A tejet és a lisztet váltakozva keverjük a masszába.Szükség szerint annyi szódavizet adunk hozzá,hogy kb. tejszín sűrűségű,csomó mentes tésztát kapjunk.Fél órát pihentetjük,majd olajjal kikent serpenyőbe kisütjük.A palacsintákat tölthetjük kakaóval,lekvárral,túróval,dióval....stb.



    2012. július 6., péntek

    Cukkínis - Almás saláta


    Hozzávalók:
    1 kisebb darab cukkíni
    2 db alma
    1 - 2 csipet só
    1 - 2 ek méz ( ízlés szerint )
    késhegynyi fűszerkömény
    Elkészítés:
    A cukkínit és az almát vékony csíkokra reszeljük,és kevés sóval ízesítjük.A cukkíni és az alma levet enged,ezt hagyjuk a salátában.Kevés fűszerköménnyel ízesítjük,és a végén ízlés szerint 1- 2 ek mézet keverünk a levébe.A salátának édes ízűnek kell lennie.

    Banánfagylalt

    Hozzávalók:
    35 dkg banán ( héj nélkül )
    3 dl tejszín ( cukrozatlan )
    10 dkg porcukor
    1 db citrom reszelt héja,és fél citrom leve
    Elkészítés:
    Az összetevőket egy turmixgéppel egyenletes masszává keverjük.Ha,a massza egy kicsit sűrű akkor tejjel lehet hígítani ( én 1dl tejjel hígítottam ),majd műanyag tálkába tesszük és helyezzük a fagyasztóba.

    2012. július 3., kedd

    Málnás piskótarolád


    málnás piskótarolád
    Hozzávalók:
     3 db tojás
     9 dkg cukor
     só
     8 dkg liszt
     1 tk sütőpor
     vaj a formához
     porcukor a szóráshoz

     A töltelékhez:  
    50 dkg túró 
    25 dkg mascarpone 
     2 csomag habfixáló 
     7,5 dkg cukor 
     1 csomag vaníliás cukor 
    30 dkg friss málna 
      Elkészítés:
    1. Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük habosra a cukorral, a fehérjét pedig verjük kemény habbá egy csipet sóval. Óvatosan forgassuk össze a kétféle masszát a liszttel és a sütőporral.
    2. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, kenjük meg vajjal, majd simítsuk bele a tésztát. Süssük 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig. Szórjunk meg egy konyharuhát porcukorral. Borítsuk rá a tésztát, majd távolítsuk el róla a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével óvatosan tekerjük.


    3. A töltelékhez keverjük simára a mascarponét és a túrót. Egy másik tálban vegyítsük össze a habfixálót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Kis adagokban adjuk a mascarponés túróhoz, végül forgassuk bele a málnát is.
    4. Tekerjük ki a roládot, és töltsük meg a krémmel. A konyharuha segítségével ismét tekerjük fel szorosan, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. Kínálhatunk mellé friss tejszínhabot.


    Recept forrás:Blikk Nők Konyha

    Málnás habcsóktorta tejszínes túróval


    Szinte szabály, hogy a finom gyümölcsöket habcsókkal fedjük be. De itt ez pont fordítva történik!
    Hozzávalók:(12 szelethez):
    6,5 dkg + egy kevés puha vaj
    7,5 dkg + egy kevés liszt
    2 tojás
    10 + 9 dkg cukor
    2 csomag vaníliás cukor

    1 csapott tk sütőpor
    3 ek tej
    ½ tk citromlé
    5 lap zselatin
    25 dkg habtejszín
    75 dkg tejszínes túró
    60 dkg málna

    Elkészítés:
    1 Kivajazunk és kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
    2 A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét hűtőbe rakjuk. Habverővel felverjük a vajat 6 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és egy csipet sóval. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a tejjel felváltva kanalanként a tésztához adjuk. A tésztát a tortaformába simítjuk.
    3 A tojásfehérjét kemény habbá verjük a citromlével, majd hozzákeverünk 10 dkg cukrot. A tésztára simítjuk a tojáshabot úgy, hogy kb. 1 cm-s peremet hagyunk a szélén. A sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
    4 A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. Összekeverjük a túrót 9 dkg cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Kinyomkodjuk a zselatint, és nagyon kis lángon feloldjuk. Belekeverünk 5 ek túrókrémet, majd a többi krémhez adjuk. Óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.
    5 A tortát tortatálra helyezzük, megkenjük a túrókrémmel, és 12-15 percre hűtőbe rakjuk.
    6 Közben kiválogatjuk a málnát. A felét elosztjuk a túrón, kissé rányomkodjuk, és 3 órára hűtőbe rakjuk. A tálalás előtt elosztjuk rajta a maradék málnát.



      Recept forrás:Ínyenc

    Meggyes lepény

    Hozzávalók:
    30-40 dkg magozott meggy vagy cseresznye
    20 dkg liszt
    1 cs sütőpor
    10 dkg darált dió vagy rétesliszt
    10 dkg margarin vagy zsír
    2 db tojás
    25 dkg cukor
    2 dl tej

     Elkészítés:
    1. A margarint a cukorral,és a tojássárgájával habosra keverjük.Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet a darált diót,a tejet és a legvégén a tojások keményre vert habját.
    2. A meggyet megmossuk,kimagozzuk és jól lecsepegtetjük.Elő melegítjük a sütőt.
    3. kizsírozott lisztezett tepsibe tesszük a tésztát,majd megszórjuk lisztbe forgatott meggyel,és a sütőbe toljuk.




    2012. június 11., hétfő

    Nap és Est

    Elkészítés:
    5 db tojássárgáját 20dkg vajjal,30dkg cukorral habosra keverünk.Lassanként hozzáadunk 1dl hideg tejet,majd 30dkg lisztet,1cs sütőport és végül az 5 db tojás kemény habját.A tészta felét papírral bélelt tepsiben megsütjük,a másik feléhez adunk 2 kanál kakaót és ezt jól elkeverjük benne,majd ezt is kisütjük.Sütés után  két lapot krémmel vagy gyümölcsízzel összeragasztunk.Igen kiadós mutatós sütemény.

    Kovászos uborka


    Hozzávalók: 5 l-es üveghez
    3 kg uborka
    1 csokor kapor
    2-3 szál torma
    4-5  gerezd fokhagyma ( lehet akár 1 fej is )
    2-3 db babérlevél
    10 szem egész fekete bors
    kb.2 és fél-3 l víz
     literenként  4 dkg só ( 1 evőkanál )
    1 nagy szelet kenyér  ( megpirítva )
    Elkészítés:
    Az ép,lehetőleg egyforma nagyságú uborkákat alaposan megmossuk,mind két végüket levágjuk,majd végeiknél behasítjuk.Az üveg aljára fél csokor kaprot,és babérlevelet teszünk.Erre állítjuk az uborkákat és közéjük fokhagyma gerezdeket,tormát,és az egész fekete borsot rakunk.Az uborka tetejére a másik fél csokor kaprot és egy nagy vastag szelet pirított kenyeret helyezünk.Az üveget teleöntjük langyos sós vízzel,kistányérral lefedjük és a napra ( vagy meleg helyre ) tesszük.3-4 nap alatt a leve megzavarosodik,az uborkák pedig sárgás színűek lesznek.Az uborkákat átszedjük egy tiszta üvegbe,vagy tálba a levét rászűrjük és hűtőszekrénybe tesszük.Pár nap alatt fogyasztjuk el,mert az uborkák hamar megpuhulnak.

    Amerikai csokis keksz

    Hozzávalók
    5 púpos ek rétesliszt
    5 púpos ek finomliszt
    1/2 cs sütőpor
    20 dkg ráma sütőmargarin
    1 cs vaníliás cukor
    4 ek barna cukor
    3 ek porcukor
    2 db tojás
    csipet só
    15 dkg étcsokoládé / apróra vágva /

    Elkészítés
    A lisztet,a sütőport,a sót és a cukrokat egy tálba mérjük.
    A ráma sütőmargarint is hozzáadjuk és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel,majd beleütjük a tojásokat és jól kikeverjük.Ezután bele szórjuk az apróra vágott étcsokoládét is.
    Sütőpapírral bélelt tepsire vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk ( elég távol egymástól,mert szétfolyik sütés közben ) Előmelegített sütőben sütjük.






    Áfonyás piskótatekercs



    A tészta pillanatok alatt elkészíthető, és a legváltozatosabb töltelékekkel gazdagítható. Az áfonyás piskótatekercs pedig szemet gyönyörködtető.


    Elkészítés: 50 perc + hűtés, 16 szelethez, egy szelet: 188 kcal
    1. Olvasszunk fel 3 dkg étcsokoládét, majd hagyjuk kihűlni. Válasszunk szét 4 db tojást. Keverjünk habosra 6 dkg puha vajat a csokoládéval és a tojások sárgájával. A fehérjét verjük kemény habbá 8 dkg cukorral, és forgassuk a csokoládés masszához. Szitáljunk hozzá 6 dkg lisztet, 1/2 csomag sütőport és 1 ek kakaóport, és keverjük össze. Simítsuk a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük 180 fokon 10 percig. Lisz­tezzünk be egy konyharuhát, borítsuk rá a tésztát, tekerjük fel, majd hagyjuk kihűlni. Távolítsuk el róla a sütőpapírt.
    2. A töltelékhez verjünk kemény habbá 2,5 dl tejszínt. Törjünk össze 5 dkg áfonyát, és keverjük össze 20 dkg mascarponéval és 10 dkg porcukorral. Vonjuk be a krémmel a tésztát, szórjuk meg 5 dkg áfonyával, és a konyharuha segítségével tekerjük fel. Tegyük a tekercset egy órára hűtőbe, majd távolítsuk el róla a konyharuhát. Szitáljunk a süteményre 4 ek porcukrot, és szeleteljük fel. Díszítsük tejszínrózsákkal.
    Recept forrás:Blikk Nők Konyha



    Eperhabos képviselőfánk






    Hozzávalók (4 nagy vagy 12 kis fánkhoz):

    1 ¾ dl tej
    csipetnyi só
    10 dkg puha vaj
    20 dkg liszt
    4 tojás
    75 dkg eper
    600 g tejszín
    3 zacskó vaníliás cukor
    porcukor vagy vaníliaízű szórócukor a díszítéshez
    sütőpapír
    Elkészítés:
    1. Fazékban felforraljuk a tejet 1 ¾ dl vízzel, csipetnyi sóval és a vajjal együtt. Egyszerre beleöntjük a lisztet, és fakanállal addig verjük, amíg el nem válik az edény falától. A tűzről félrehúzva beledolgozunk 1 tojást, és 10 percig hűlni hagyjuk. Egyenként belekeverjük a többi tojást, majd 10 percig pihentetjük.
    2. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A tésztát kb. 18 mm átmérőjű csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe 4 nagy halmot nyomunk belőle. A sütő aljára vízzel töltött tűzálló tálkát vagy konzervdobozt teszünk.
    3. A fánkokat a sütő középső sínjére tolva 15 percig sütjük. A sütőt lekapcsoljuk 180 fokra, és a fánkokat 10-15 perc alatt készre sütjük. Kivesszük, keresztben rögtön kettévágjuk, és hűlni hagyjuk.
    4. A megmosott, kicsumázott eperből 25 dkg-ot rúdmixerrel pürésítünk, a többit felaprítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. Közben beleszórjuk a vaníliás cukrot, majd óvatosan belevegyítjük az eperdarabokat és a pürét. Végül a fánkok üregét megtöltjük a krémmel, és ráillesztjük a levágott kalapokat. Porcukorral meghintve kínáljuk.


    Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra + pihentetés


      Recept forrás:Pink

    2012. április 24., kedd

    Aranygaluska vanília sodóval



    50dkg lisztből,3dl tejből,8dkg cukorból,3dkg élesztőből,3db tojássárgájából,8dkg vajból,kevés sóval,reszelt citromhéjjal kelt tésztát készítünk.
    Ha megkelt,lisztezett nyújtódeszkára öntjük,ujjnyi vastagságúra nyújtjuk,majd lisztbe mártott dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.A tésztadarabokat egyenként langyos vajban mártjuk,és mély tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük.Darált diót,törött fahéjat,kristálycukrot és mazsolát összekeverünk,ezzel minden sort meghintünk.Ezután langyos helyen 35-40 percig lassan kelesztjük,majd közepesen meleg sütőben,világospirosra sütjük.A sütő melege egyenletes legyen.Abban az esetben,ha a sütő a tészta tetejét megbarnítaná és a tészta belül még  nyers lenne ( ezt a tésztába szúrt hurkapálcikával vagy villával próbálhatjuk ki ), alufóliával takarjuk le,és lassú tűznél süssük tovább.Ha tészta teljesen megsült,könnyen elválik a tapsi oldalától.Vaníliasodóval tálaljuk.
    Vaníliasodó
    6dl tejet 2db tojássárgájával elkeverünk,adunk hozzá 10dkg cukrot és 2 púpozott kiskanál lisztet.Gőz fölött habzásig verjük.Ezután a tojások keményre vert habját és 1cs vaníliás cukrot teszünk bele. A vaníliasodót készíthetjük liszt helyett vanília pudingból is.

    2012. április 17., kedd

    Kukoricás kenyér








    Hozzávalók: ( 80dkg-os kenyérhez )
    22,5dkg kukoricaliszt
    37,5dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
    1tk só
    2dl tej
    1,5dl langyos víz
    1tk cukor
    kb. 2dkg élesztő
    1ek étolaj
    liszt a dagasztáshoz
    zsír a tepsihez
    Elkészítés:
    1. A kukorica és a teljes kiőrlésű búzalisztet tálba tesszük és rászórjuk a sót.A tejet a cukorral meglangyosítjuk és feloldjuk benne az élesztőt.Az olajjal együtt a liszthez adjuk.Majd hozzáadjuk a langyos vizet és sima tésztát gyúrunk.Letakarva 1órát kelesztjük.
    2. A tésztát kevés lisztel átgyúrjuk és ovális cipót formázunk.Kizsírozunk egy tepsit és rátesszük a cipót.Letakarva tovább 30 percig kelesztjük.
    3. A sütőt 190c-ra melegítjük.A kenyeret a sütőben ( középen, légkeverésesnél 170c ) 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
    Elkészítési idő:20 perc
    Pihentetés:1 1/2 óra
    Sütési idő:35-40 perc
    Ez a kenyér kenyérsütő gépben is elkészíthető.


    Almás muffin 2




    Hozzávalók:( 12db )
    25dkg teljes kiőrlésű liszt
    1/2cs sütőpor
    1tk szódabikarbóna
    2db tojás
    2dl joghurt vagy tejföl
    10dkg cukor
    10dkg vaj
    csipet só
    25dkg alma ( apróra kockázva )
    12db muffin papír vagy kevés vaj a kikenéshez
    Díszítés:
    fahéj,tejszínhab
    Elkészítés:
    A sütőt 180c-ra előmelegítjük.A formába papír sütőformákat teszünk,vagy kikenjük vajjal a mélyedéseket.
    A lisztet összekeverjük a sütőporral,szódabikarbónával,és átszitáljuk.Az almákat meghámozzuk apróra felkockázzuk.
    A puha vajat habosra keverjük a cukorra,csipetnyi sóval,hozzáadjuk a tojást,a joghurtot,majd alaposan összekeverjük.Hozzáadjuk az ízesítő anyagokat,majd gyorsan és csak rövid ideig belekeverjük a lisztet.

    A tésztát a mélyedésekbe töltjük.A sütőben ( közepes ) 20-25 percig sütjük.A sütőből kivéve 5-10 percig pihentetjük,és tetszés szerint díszítve tálaljuk.


    2012. április 5., csütörtök

    Narancsos madártej




    Hozzávalók
    8dl tej
    2dl narancslé
    5cl narancs szörp
    4db tojás
    5dkg +1púpos ek cukor
    2ek liszt
    Elkészítés
    A tejet felforraljuk és evőkanállal beleszaggatjuk a 4 tojás felvert habját.
    A megfőtt galuskákat szitára téve lecsepegtetjük.
    Habosra keverjük a 4 tojássárgáját 5dkg cukorral 2ek liszttel,majd felengedjük 2dl narancslével és azzal a tejjel amelyben a habgaluskák főttek.
    Habverővel kevergetve gőzön sűrű krémmé főzzük,majd gőzről levéve elkeverjük 5cl narancs szörppel.
    A krémet mély tálba vagy fagylaltos kehelybe öntjük és a tetejére tesszük a habgaluskákat,narancs szelettel díszítjük és jégbe hűtve tálaljuk.

    2012. április 4., szerda

    Almás muffin

    Érdemes egyszerre 2 adag tésztát összeállítanod, majd beletöltened a muffin sütőkbe – ha van belőle otthon több. Az egyiket rögtön megsütheted, a másikat fóliával letakarva a fagyasztóba teheted. Legközelebb csak ki kell venned, és a fólia nélkül, fagyott állapotban 175 fokon kb. 1 órán át sütnöd.

    Hozzávalók (12 darabhoz):
    15 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só, 2 zacskó vaníliás cukor, 15 dkg cukor, 4 tojás, 30 dkg liszt, 4 dkg darált mandula, 2 tk sütőpor, 75 g joghurt, kb. 20 dkg alma, 10 dkg marcipánmassza, 2-3 dkg porcukor, piros ételszínezék, 125 g tejszín, 12 muffin papír
    Elkészítése:
    1. A vajat a sóval meg a kétféle cukorral krémesre keverjük, és beledolgozzuk a tojásokat. A mandulát meg a sütőport a lisztbe vegyítjük, majd a joghurttal váltakozva a masszához adjuk. A meghámozott alma húsát apróra kockázva a tésztába forgatjuk.
    2. A muffin tepsit kibéleljük a papírokkal, és elosztjuk benne a tésztát. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 25 percig sütjük. Rácsra szedve hűlni hagyjuk.
    3. A marcipánt összegyúrjuk a porcukorral, és pirosra színezzük. Kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 8-8 nagy és kis szívet szúrunk ki belőle. A muffinokat kivesszük a formából, és megszórjuk porcukorral. A tejszínt kemény habbá verjük, nyomózsákba töltjük, majd a muffinok tetejére kis habrózsákat nyomunk. A marcipánszívekkel díszítjük.
    Elkészítési idő: kb. 1 óra.
    Recept forrása:Pink

    Túrós muffin vaníliakrémmel


    • Elkészítés: 45 perc, 8 darabhoz

    1. Szitáljunk tálba 20 dkg lisztet és 1/2 csomag sütőport, és adjunk hozzá 10 dkg mazsolát. Keverjünk habosra 2 db tojást 10 dkg cukorral és 1 dl olajjal. Dolgozzuk össze 25 dkg túróval, 1 csomag vaníliás cukorral, és forgassuk össze a sütőporos-mazsolás liszttel.
    2. Béleljünk ki egy muffin sütő formát 8 db papírkosárkával, és adagoljuk bele a masszát. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig. Ha elkészült, vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
    3. A krémhez keverjünk habosra 4 db tojássárgáját 7,5 dkg porcukorral és 1 tk étkezési keményítővel. Állítsuk gőz fölé, és folyamatosan kevergetve öntsünk hozzá 1 l tejet és 1 csomag vaníliás cukrot. Főzzük sűrű krémmé, végül ízesítsük 4 ek rummal. Kínáljuk a muffin mellé.



    Recept forrás: Blikk Nők Konyha 

    2012. február 23., csütörtök

    Csokoládés - pisztáciás kekszes tészta


    Hozzávalók
    200g háztartási keksz
    110g dió,durván összeaprítva
    110g pisztácia, meghámozva
    100g koktélcseresznye,vagy meggy
    150g vaj / margarin
    3csapott evőkanál porcukor
    200g étcsokoládé



    Elkészítése:
    Törjük össze a kekszet kis darabokra és tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a diót, a pisztáciát és a cseresznyéket,( én meggyel készítettem ) majd keverjük össze alaposan. A többi hozzávalót tegyük egy másik, hőálló tálba és forrásban lévő víz felett olvasszuk fel a csokoládét,cukrot és a margarint.
    Keverjük össze a kekszes és a csokis keveréket. Béleljünk ki egy kisebb őzgerincformát folpack-kal, de figyeljünk, hogy a széleknél engedjük túllógni, hogy könnyebb legyen kiszedni a tortát. A masszát öntsük a tálba és tegyük be a hűtőbe. Miután megszilárdult, felszeletelhetjük.
    Ez a torta légmentesen záródó edényben néhány napig kiválóan eltartható

    2012. február 9., csütörtök

    Debreceni mézes

    Elkészítés
    4 egész tojást 10dkg cukorral habosra keverünk,azután hozzáadva 50dkg lisztet,1cs sütőport,4dl langyos mézet,
    1/2dkg őrölt fahéjat,1 késhegynyi őrölt szegfűszeget,és még fél óráig keverjük.
    Zsírozott tepsibe tesszük,tetejét apróra vágott dióval vagy mandulával beszórjuk és mint a piskótát előmelegített sütőbe megsütjük.

    2012. február 3., péntek

    Zsemle rozslisztel


    Hozzávalók
    25dkg teljes őrlésű rozslisztet
    25dkg teljes őrlésű búzalisztet      keverőtálba teszünk,
    1cs szárított élesztővel                 gondosan elvegyítjük,
    2tk sót
    1ek étolajat
     kb.375ml langyos vizet              adunk hozzá és az egészet gyúrófejjel ellátott keverőgéppel először a
                                                      legalacsonyabb ,majd a legmagasabb fokozaton  simára eldolgozzuk.
                                                      Meleg helyre téve addig kelesztjük,amíg láthatóan megnagyobbodik,majd
                                                      a tálból kivesszük és újra átgyúrjuk.A tésztából 12 kerek zsemlét formázunk
                                                      ezeket papírral bélelt sütőlemezre tesszük és meleg helyen újra addig        
                                                      kelesztjük,amíg megnagyobbodnak.
                                                      A zsemlék tetejét  keresztbe 1cm mélyen bevágjuk,
    1 tojássárgáját
    1ek vízzel                                   felverünk,

                                                      ezzel a zsemléket megkenjük,
    mákkal
    köménymaggal 
    szezámmaggal
    tökmaggal                                  megszórjuk.
    Felső/alsó lángon                       175-200c (előmelegítve).
    Légkeveréses sütőnél                 150-180c (előmelegítés nélkül).
    Gázsütőnél                                 3-4-es fokozat (előmelegítve)
    Sütési idő                                   20-30 perc



    2012. január 25., szerda

    Tejlikőr

    Hozzávalók  
    2db sűrített tej
    1 vaníliarúd,vagy 2-3tk vanília aroma
    3dl konyak

    Elkészítés
    A hozzávalókat széles szájú üvegbe töltjük,és két héten át érleljük,eközben nap mint nap felrázzuk.Filterpapíron átszűrve likőrösüvegekben csorgatjuk,és behűtve kínáljuk.

    Sziciliai masnitészta




    Hozzávalók:
    4 ek olívaolaj, 10 dkg hagyma, 40 dkg gomba, 10 gerezd fokhagyma, 1 ek apró szemű mazsola, aprított chilipaprika, 1 tk oregánó, 1 tk reszelt citromhéj, só, 40 dkg főtt masnitészta (farfalle), 1 ek vaj, friss, aprított petrezselyemzöld, parmezán sajt
    Elkészítése:
    1. A hagymát felaprítjuk, a gombát és a fokhagymát felszeleteljük.
    2. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, tovább pirítjuk, majd beletesszük a gombát, a mazsolát, a chilipaprikát, a citromhéjat, az oregánót, és megsózzuk. Először levet ereszt, ezt elpárologtatjuk, és majdnem zsírjára sütjük.
    3. A masnitésztát kifőzzük, összekeverjük a gombás raguval, a petrezselyemzölddel és a vajjal. Ha túl száraz lenne, a tészta főzőlevéből önthetünk hozzá.
    4. A tésztás ragut tányérokra rendezzük, és megszórjuk jó sok durvára reszelt parmezánnal. Aki szereti, olívaolajjal is meglocsolhatja.
    Elkészítési idő: 35 perc.

    2012. január 23., hétfő

    Mézeskalács karácsonyfa díszek,házikó


    Hozzávalók
    a tésztához:


    15 dkg méz
    7 dkg vaj
    2 tojás
    15 dkg porcukor
    4 tk.mézesfűszer
    1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
    2 ek.víz  (a kakaósba mehet 4 is)
    50 dkg finomliszt (ebből lehet 2 dkg kakaópor, ha barna tésztát szeretnék)
     


    A mézet lassú tűzön a vajjal összekeverjük hűlni hagyjuk. A tojásokat a porcukorral fűszerrel, szódabikarbónával, vízzel összekeverjük a robotgéppel, beleöntjük a mézes vajat és a lisztet is. Összedolgozzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.Másnap a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 4 mm vastagra és különböző kiszúró formákkal kiszaggatjuk.A karácsonyfa díszeket sütés előtt gyufa végével kilyukasztjuk. A házikót előre elkészített sablon alapján vágjuk ki a tésztából.A figurákat 1 cm távolságban helyezzük el egymástól,mert sülés közben kissé megnőnek.Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 10-15 percig sütjük.A mézeskalács akkor sült készre,amikor a széle épp kezd halványan pirulni.Kihűlésig ne nyúljunk hozzá,mert sérülékeny.A porcukrot átszitáljuk,hogy ne legyenek benne szemcsék.
    A robotgép habverőjével elkezdjük keverni a tojásfehérjét, közben apránként adjuk hozzá a cukrot, és a citromlét is beleöntjük.A massza kifehéredik, megnő a térfogata. Nem lesz szükség az összes cukorra, csak annyit tegyünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.A mázat vastag nejlonzacskóba töltsük,úgy sarkán ollóval picire vágott lyuk nem tágul ki díszítés közben.
      az írókához:
      • 1 tojásfehérje
      • 20 dkg porcukor
      • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
      • 1 teáskanál 
      • citromlé  / ecet                                                                                                                             

      2012. január 15., vasárnap

      Forgácsfánk

      Elkészítés
      6 tojássárgáját 2dl tejföllel,50dkg liszttel,2ek cukorral és 2ek rummal összegyúrjuk.30 percig pihentetjük.Levestészta vékonyságúra kinyújtjuk,és derelye vágóval téglalap alakúra felvágjuk.A közepén a szélekkel párhuzamosan kétszer bevágjuk,és forró olajban vagy zsírban kisütjük.Még melegen vaníliás cukorral megszórjuk.


      2012. január 12., csütörtök

      Sósrudak

      Hozzávalók:
      1kg liszt
      30dkg ráma
      30dkg zsír
      30dkg túró
      2ek só
      kenéshez:
      1db tojás
      sajt
      szezámmag,
      lenmag,vagy tökmag
       Elkészítés 
       A hozzávalókat egy tálban jól összedolgozzuk,majd folpackba csomagoljuk és másnapig hűtőbe tesszük.Pihentetés után kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk minta vajas tésztát.Utána 1cm vastagra kinyújtjuk.A tetejét kétszer felvert tojással megkenjük,majd megszórjuk sajttal,magvakkal,és rudakba szabdaljuk.Előmelegített sütőben szép sárgára sütjük.


      2011. december 26., hétfő

      Méteres kalács

      Tészta:
       4 tojássárgáját 25dkg porcukorral kikeverünk.Hozzáadunk 1,5dl olajat, 1,5dl meleg vizet,25dkg lisztet,háromnegyed sütőport és a 4 tojás felvert habját.Két felé vesszük a tésztát,az egyik felébe  4 evőkanál kakaót teszünk,a másik felébe  4 evőkanál lisztet,majd kizsírozott,lisztezett őzgerincformában előmelegített sütőben egyenként megsütjük.
      Krém:
      25dkg vajat,15dkg porcukrot,4tk rumot habosra keverünk.2cs puncsízű pudingot 5dl tejben szokásos módon elkészítünk,s ha kihűlt a vajhoz keverjük.
      A tésztákat felszeleteljük,és állítva szeletenként megkenjük a krémmel ( 1 szelet sárgatészta,krém, 1 szelet barna tészta,krém,felváltva,míg el nem fogy ).Végül az egész tésztát csokoládémázzal leöntjük.Ferdén szeleteljük.

      Kókuszdió

      Hozzávalók:
      A külsejéhez:2ek rum,5dkgkeserű kakaópor,30dkg darált dió,15dkg porcukor,kb.1-2ek tej,darált keksz.
      A belsejéhez:10dkg margarin,10dkg kókuszreszelék,10dkg porcukor.
      A forgatáshoz:10dkg kókuszreszelék.
      A díszítéshez:15-20 szem fél dióbél.

      Elkészítés:
      Először a belsejéhez valókat gyúrjuk össze,és 15-20 egyforma kis golyót formálunk belőle.15-20 percre a mélyhűtőbe tesszük,hogy formáját megtartsa.
      A külsejéhez valókat szintén összedolgozzuk,a tej mennyisége attól függ,mennyit vesz fel a tészta.Ha esetleg lágy lenne a massza nyugodtan lehet tenni hozzá darált kekszet.Majd nedves kézzel 15-20 egyforma gombócot formálunk belőle.Két tenyerünk között egyenként kissé ellapítjuk,és a közepébe egy kókuszos gombócot teszünk,majd újra össze gömbölygetjük ugyanúgy mint amikor szilvás gombócot készítünk.            kókuszreszelékbe megforgatjuk,végül hűtőszekrényben  vagy  mélyhűtőbe dermedni hagyjuk.Tálaláskor forró vízbe mártott késsel félbevágjuk,és 1-1 negyed dióval díszítjük.


      Kókuszos - vaníliás csillagok

      Hozzávalók
      Tészta:

      60dkg liszt,40dkg margarin,20dkg porcukor,másfél zacskó sütőpor,2cs vaníliás cokor,2db tojássárgája,reszelt citrom,vagy narancshéj.
      A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk,3-4mm vastagságúra nyújtjuk,és csillag alakú szaggatóval kiszaggatjuk.Sütőpapíros tepsire helyezzük és 180 fokon pár perc alatt megsütjük.
      Krém:

      4dl tej,1cs vaníliás pudingpor,1cs vaníliáscukor,3-4 3ek kristálycukor,15dkg kókuszreszelék.
      A pudingport a 4 dl tejjel,cukorral,vaníliáscukorral szokásos módon  készítsük el.A tűzről levéve keverjük hozzá a kókuszreszeléket.
      A csillagok felét helyezzük felfordítva egy nagy tálcán,és nyomózsákból nyomjunk mindegyikre a krémből.( nem forrón,de melegen ) Ezután helyezzük rá a tetejüket.Hagyjuk egy kicsit dermedni,és egy kis idő múlva félig olvasztott csokoládéba mártjuk,majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
      Ezt a receptet az Andi konyhája blogon találtam érdemes kiprobálni nagyon finom.

      Gyömbéres mézes-mogyorós keksz

      Hozzávalók
      17dkg liszt
      1tk őrölt gyömbér
      1tk őrölt fahéj
      6dkg vaj ( hidegen felkockázva )
      10dkg méz
      1 tojássárgája
      1/4 tk szódabikarbóna
      csipet só
      10dkg pörkölt sótlan mogyoró
      10dkg ét,tej vagy fehér csoki
      Elkészítés
      A lisztet,szódabikarbónát,sót,és a fűszereket egy tálba mérjük,majd a vajat is hozzáadjuk,elmorzsoljuk a lisztes keverékkel.Hozzáadjuk a mézet,a tojássárgáját és jól összedolgozzuk,míg szilárd tésztát nem kapunk.Folpackba csomagoljuk és fél órára,vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.Ezután előmelegítjük a sütőt 180 fokra,majd a tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és kekszkiszúrókkal külömböző formákat szaggatunk belőle és sütőpapíros tepsire helyezzük őket.Ezt követően 8-10 percig sütjük.Figyelni kell kb. 8 perctől,ha pirulni kezd a kekszek széle akkor kész.Miután a kekszek kihűltek,olvasztott csokoládéba mártjuk majd durvára vágott mogyoróba forgatjuk.



      Mézes babapiskótás

      Mézes laphoz:
      1db tojás

      5dkg vaj
      15dkg kristálycukor
      2ek méz
      5ek tej
      Ezeket 2 percig főzzük,tűzről levéve beleteszünk 1ek kakaóport,40dkg lisztet,melyhez 1cs sütőport keverünk.Tésztává dolgozzuk,2 lapot  ( kb.25x30cm ) formálunk belőle és sütőpapíros tepsin világosra sütjük.
      Töltelék:
      6dl tej,2cs vanília pudingpor.Ezt szokásos módon összefőzzük.
      20dkg vajat,20dkg porcukorral kikeverünk és a kihűlt pudinggal összekeverjük.
      20dkg babapiskóta,1db meggy aroma,kb.2dl tej,5cl rum.
      Egy tálba összekeverjük a tejet egy kis rummal,és meggyaromával,amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.
      Az egyik lapot megkenjük a krém felével,majd a babapiskótát belemártjuk egyenként a rumos meggyaromás tejbe,és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot.Majd újra a krém következik,és erre a másik mézes lap.A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval,és hűtőbe téve másnap szeleteljük.
      Nagyon finom és mutatós sütemény.
      Recept forrása:Andi konyhája